081202-gm-bli-av-med-saab

GM vill bli av med Saab

GM:s näst högste chef Fritz Henderson uppger för branschmedier i Detroit i kväll att de önskar sälja Saab Automobile om det är möjligt.

Sent på tisdagskvällen svensk tid presenterade GM sin räddningsplan för den amerikanska kongressen. I den ber de den amerikanska staten att bevilja dem lån om 18 miljarder dollar samt ytterligare 6 miljarder dollar i så kallat kreditutrymme. Fyra av dessa miljarder behövs redan nu i december, resterande 14 miljarder måste vara GM till godo senast i mars nästa år.

Om GM inte beviljas lånet går giganten med största sannolikhet omkull.

Det finns ingen plan B, sa Fritz Henderson, näst högste chef på GM, enligt Reuters.

Han säger också att reducera antalet märken inom koncernen är en viktig del av omstöpningsplanen.

Som GM:s kärnmärken ses Buick, Cadillac, Chevrolet och GM. Övriga märken, exempelvis Saab, Hummer och Pontiac, ingår alltså inte i kraftansträngningen inför framtiden. Var Opel placeras i det hela är okänt i skrivande stund.

I GM:s räddningsplan som de presenterade för amerikanska kongressen nämns Saab endast en gång – ”GM kommer omedelbart att sätta igång och genomföra en strategisk översyn av Saab-märket globalt”.

De tre stora, GM, Ford och Chrysler, vill ha lån på totalt 34 miljarder dollar, motsvarande 278 miljarder kronor, av amerikanska staten. GM och Chrysler uppges gå omkull om de inte får pengarna mer eller mindre direkt. Fords företagsledning har inte gått ut med samma hårda sanning, men det kanske kommer?!

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!