090218-saab-framtid-gm

GM vill sälja Saab med svensk hjälp

I natt höll GM presskonferens angående deras framtid och nutida finansiella kritiska situation. Med svenska ögon sett är Saab Automobiles framtid mest intressant. Inte mycket nytt dök upp, men GM är på det klara med att de vill sälja Saab… med hjälp av den svenska regeringen.

De senaste dagarnas hetaste ämne har varit Saab Automobilens vara eller icke vara. Kommer det anrika bilmärket att begäras i konkurs, kommer det att säljas eller vill GM behålla Saab under sina vingar även i framtiden? Presskonferensen, som alldeles nyligen avslutades, gav vissa svar.

GM-chefen Rick Wagoner berättade att Saabs ärende är brådskande och att behovet av kontanter är omfattande. Därför ber GM den svenska regeringen om kontant hjälp för att kunna hålla Saab flytande tills företaget kan bli självständigt den 1 januari 2010, vilket innebär att GM då stryper sitt finansiella stöd till det svenska bilmärket. En av anledningarna till att man vill göra Saab självständigt är att attraktionskraften till eventuella spekulanter vid försäljning ökar.

– Jag kan inte se att vi fortsätter med någon form av ägande, sa Rick Wagoner i natt.

Om svenska skattepengar uteblir kan en rekonstruktion av Saab vara aktuell redan i februari i år.

Maud Olofsson har tidigare berättat att regeringen inte är beredda att gå in med finansiellt stöd då hon ansett att GM saknar en bra strategi för Saab. Och hon är inte mer hoppfull efter nattens besked.

– Jag är otroligt besviken på GM. Det GM säger är att de tar sin hand från Saab. Den svenska staten kommer inte att äga bilfabriker, berättade hon för SVT i morse.

Mona Sahlin kontrar

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin ser att det finns kompetens och framtidsmöjligheter inom Saab som inte får gå till spillo. Därför vill hon att regeringen visar ett nationellt ansvar och kräver bland annat en ökad satsning på forskning och att miljöbilspremien återinförs. Utöver det vill hon också att den lånegaranti på fem miljarder kronor som regeringen och GM samtalat om ska förverkligas.

– Om regeringen inte går in är nog förödelsen här. Vad kostar det skattebetalarna om Saab försvinner? sa hon i Gomorron Sverige i SVT i morse.

Analytiker: väntat besked

Underleverantörer och analytiker är inte förvånade över nattens besked.

– GM skickar över ansvaret för Saab på någon annan och det är ju ingen lösning. Men deras agerande när det gäller Saab har ju varit en katastrof i tjugo år, säger Sven-Åke Berglie, vd för underleverantörsorganisationen FKG, till SVT.

– Jag tror att GM inte har råd att lägga ned Saab, därför utvärderar de alla andra alternativ, säger Martin Sköld, bilanalytiker vid Handelshögskolan, som också tror att GM skulle bli stämt om de lägger ned Saab.

Saab positiva till oberoende

– Nattens plan från GM var för oss en bekräftelse på den plan som vi har jobbat med under en längre tid, säger Saab-chefen Jan Åke Jonsson som menar att ett oberoende är bra för alla parter – Saab, GM och Sverige.

– Nu jobbar vi väldigt aktivt med finansieringen. Givetvis är GM en spelare med i det men vi har också en nära diskussion med svenska staten, berättar Jan Åke Jonsson vidare syftandes på det paket som riksdagen beslutade om i december och som utgör grunden för diskussionerna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!