080905-gm-krocktester Foto: John F. Martin for General Motors / © 2008 John F

GM vill slippa krocktester

General Motors vice ordförande Bob Lutz vill slippa de amerikanska myndigheternas krocktester de närmaste åren. Han menar att nya bränslesnåla bilar måste komma ut snabbt på marknaden, men utvecklingen av dessa försenas av de omfattande krocktesterna.

De amerikanska biltillverkarna har enorm press på sig att ta fram nya, mindre och bränslesnålare bilar. Både från myndigheterna och det amerikanska folket. Pressen är till och med så stor att Detroittrion har bett staten om hjälp. Chrysler, Ford och GM gick tidigare i somras ut med en vädjan till den amerikanska staten om 50 miljarder dollar, motsvarande 300 miljarder kronor i förmånliga lån. Summan anses nödvändig för att utvecklingen av nya bilar ska snabbas på. Nu kräver GM:s vice ordförande Bob Lutz att myndigheterna även ska släppa på tyglarna i fråga om krocktester.

Bob Lutz vill att Chrysler, Ford och GM de kommande tre åren ska slippa de amerikanska krocktesterna som är obligatoriska för alla bilar som ska säljas i USA. Därmed skulle det gå snabbare att ta in till exempel europeiska modeller till den amerikanska marknaden. Ford har tidigare visat stor vilja att börja sälja flera av sina europeiska modeller även i USA, och nu vill GM göra det samma. Bob Lutz menar att de amerikanska myndigheterna borde acceptera de europeiska krocktesterna som han dessutom anser vara mer omfattande än de amerikanska.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr