100326-gm-en-v-shanghai Foto: License Agreement - Please read the following impo

GM visar Segway-bilarna EN-V i Shanghai

GM har tänkt till med sin kreativa hjärnhalva och tagit fram tre spännande framtidskoncept. Segway och SAIC har hjälpt till för att skapa de tre EN-V-koncepten som ska visas på världsutställningen i Shanghai.

Enligt GM:s beräkningar kommer mer än 60 procent av jordens befolkning att bo i städer år 2030. Det kräver naturligtvis nya lösningar för transporter och enligt GM stavas lösningen EN-V. Tillsammans med kinesiska Shanghai Automotive Industry Corp. Group (SAIC) har GM tagit fram tre konceptbilar som alla bygger på samma plattform.

Som synes har alla tre bilar endast två hjul vardera. Det skulle inte vara möjligt om det inte vore för Segways balansteknik. I filmklippet nedan förevisas hur systemet fungerar genom att flytta vikten framåt och bakåt. Att konceptbilarna bara har två hjul innebär också att de blir smidiga och kan vända på en femöring. EN-V-bilarna drivs naturligtvis på el och har litiumjonbatterier med kraft nog för en räckvidd på 40 kilometer, sedan måste man ladda. De högresta bilarna är bara 1,5 meter långa och tack vare flitigt användande av kolfiber i konstruktionen stannar vågen på 500 kilo. Den säkerhetsmedvetne kan då invända att detta är siffror som inte är förenliga med en säker bil. Så må vara fallet men tanken är att EN-V inte ska kunna krocka. EN-V kommunicerar med andra fordon och använder kameror och sensorer för att skanna av den närmaste omgivningen. Om en oförsiktig fotgängare kliver ut i vägen märker EN-V det och bromsar automatiskt.

De tre EN-V-versionerna kallas Xiao, Jiao och Miao, namn som översatt till svenska blir skratt, stolthet och magi. För utformningen av konceptbilarna använde sig GM av sina internationella förgreningar, GM Holden i Australien står för Xiao, GM Europa för Jiao och GM:s designstudio i Kalifornien har ritat Miao. EN-V-koncepten kommer att finnas utställda från 1 maj till 31 oktober i GM:s och SAIC:s kombinerade paviljong i världsutställningen i Shanghai.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!