090406-gmc-terrain Foto: © 2009 General Motors

GMC Terrain – Saab-kusin visas i New York

Trots fallande försäljning fortsätter GM att satsa på suvsegmentet. På bilsalongen i New York ska GM visa Saab-kusinen GMC Terrain – det senaste tillskottet till den överbelamrade mellansuv-klassen.

På onsdag faller täcket av nya crossovern GMC Terrain . Bilen visas i en tid då GM går på sparlåga med hjälp av pengar från staten. Enligt många är bilar som GMC Terrain en av anledningarna till att GM befinner sig i denna djupa kris och det faktum att GM:s truckförsäljning (suvar, pickuper och crossovers) minskade med 47 procent i mars jämfört med samma månad förra året skvallrar om att suvsegmentet kanske inte är det allra hetaste just nu. Bilar i Terrains storleksklass, det vill säga de lite mindre suvarna, har dock blivit allt fler och segmentet är numera fyllt till bredden. GMC Terrain är ingen större svensk angelägenhet med tanke på att den med all sannolikhet inte kommer att säljas här, men dess släktskap med kommande (?) Saab 9-4X gör att den ändå förtjänar viss uppmärksamhet.

GMC Terrain är ännu en bil som bygger på GM:s Theta-plattform. Chevrolet Equinox, Cadillac SRX och inte minst Saab 9-4X är de andra. Frågan är hur mycket som kommer att skilja de fyra åt. Chassi och motorer lär de få dela mellan sig, och även designmässigt går det till viss del att se släktskapet. Av de fyra småsuvarna är GMC Terrain i alla fall inte den mest diskreta, den uppkäftiga fronten och de kraftigt markerade hjulhusen ger Terrain ett säreget utseende.

Instegsmotorn är en ny fyrcylindrig 2,4-liters bensinmotor med direktinsprutning. 182 hästkrafter, 235 Nm och en uppgiven förbrukning på 0,78 l/mil ser lovande ut. För att komma ned till den siffran måste man troligtvis köra med ett ägg under foten. Man kan dock få hjälp av den inbyggda ECO-funktionen som har till uppgift att hålla förbrukningen nere bland annat genom att begränsa vridmomentsomvandlarens varvtal till 1 125 r/min. Funktionen kan stängas av och sättas på via en knapp på instrumentbrädan. En liknande knapp kanske kommer att hittas även på instrumentbrädan i Saab-kusinen. Amerikanska köpare kommer förmodligen att föredra den större V6-motorn på 3,0 liter och 264 hästkrafter. Båda motorerna kopplas till en sexväxlad automatlåda och båda kan fås med fram- eller fyrhjulsdrift. Terrain når amerikanska återförsäljare under senare delen av sommaren.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!