100518-gm-vinst Foto: GM / Wieck

GM:s första vinst på tre år

Den amerikanska fordonsjätten General Motors kan glädja sig åt att årets första kvartal har gått bra, så bra att vinsten blev 865 miljoner dollar. Det är första gången på tre år som GM går med vinst.

 Det var muntra miner under gårdagen när GM presenterade resultatet för årets första kvartal. Det skulle visa sig att det har gått bra hittills i år för GM. Resultatet för årets första tre månader blev en vinst på hela 865 miljoner dollar, motsvarande 6,7 miljarder kronor. Det kan jämföras med samma period förra året då GM gick back 46,5 miljarder kronor. Den efterlängtade vinsten är den första på nästan tre år och kan vara ett tecken på att GM är på väg att göra sin första helårsvinst sedan 2004.

Det positiva resultatet kommer till följd av större efterfrågan på GM:s bilar. GM har fått höja produktionstakten med 57 procent jämfört med förra året för att möta efterfrågan i USA men framförallt på den blomstrande Kina-marknaden. Antalet levererade bilar under första kvartalet uppgick till 2 miljoner, jämfört med samma period förra året då 1,6 miljoner bilar levererades. 

– Nu har vi uppnått lönsamhet, nästa steg är att uppnå långvarig lönsamhet, säger GM:s finanschef Chris Liddell.

Liddell tror att GM har en god chans att gå med vinst under hela 2010 men han vågar inte ge någon prognos för resten av året. GM:s förbättrade finanser är inte bara resultatet av fler sålda bilar. Förutom försäljningen av Saab och nedläggningen av Hummer, Pontiac och Saturn, 

har GM skurit hårt i leden för att minska kostnaderna. Tusentals anställda har fått lämna och hela organisationen uppges nu vara mer strömlinjeformad och mindre byråkratisk för att kunna fatta snabba beslut.

GM har fått det lättare i Nordamerika och Kina men i Europa är det fortsatt kämpigt och Chris Liddell beskriver den europeiska marknaden som den mest krävande. GM fortsätter att förlora pengar i Europa men stark försäljning av Opel Astra i kombination med minskade materialkostnader gör läget lite ljusare än tidigare.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!