090401-ny-chef-gm Foto: Steve Fecht for General Motors / © 2009 Steve Fec

GM:s nye vd: Vi ska göra vad som krävs

GM:s nye vd Fritz Henderson har hållit sin första presskonferens. Till skillnad från sin föregångare Rick Wagoner är Henderson inställd på att det kan behövas en konkurs för att rädda GM.

 De senaste dagarna har varit minst sagt turbulenta för Saabs ägare General Motors. I måndags fick förre vd:n Rick Wagoner sparken efter 32 års tjänstgöring inom företaget. I samma veva stod det klart att både Chrysler och GM får bakläxa på sina rekonstruktionsplaner. President Barack Obama kräver att de båda biltillverkarna måste anstränga sig mer och göra det snabbare. Något besked om GM:s begäran om ytterligare 16,6 miljarder dollar i statligt stöd gavs inte, GM får däremot ytterligare 60 dagar på sig att visa en hållbar plan. Under de två månaderna har GM fått löfte om att verksamheten ska finansieras av staten. När Rick Wagoners efterträdare Frederick ”Fritz” Henderson under tisdagen höll sin första presskonferens förklarade han att han ska göra vad som än krävs för att rädda företaget.

Jobbet kommer att göras, i eller utanför domstolarna, var den nye GM-chefens budskap på presskonferensen. Med det menar han att det inte är otänkbart att GM sätts i tillfällig konkurs för att omstruktureras. Fritz Henderson förklarar det som att GM måste återuppfinnas och uppstå i en ny form, och det måste ske inom en väldigt snäv tidsram.

Henderson gav inget besked om Saabs framtid. Han avslöjade däremot att Hummer har flera intresserade köpare och att man kommer att nå ett avslut inom ett par veckor. Enligt Henderson är det bestämt att Hummer ska säljas, inte läggas ned. Vad det gäller Saturn behövs mer tid innan något beslut kan tas. Att det blev 50-årige Fritz Henderson som tar över den styrande positionen inom GM ses inte som en fördel för Saab, tvärtom. Henderson har flera gånger uttalat sin svala hållning till den svenska tillverkaren. Det var till exempel Henderson som den 3 december förra året tillkännagav att GM ville sälja Saab. Under sin tid som GM:s Europachef kom han att gå under det inte så smickrande smeknamnet Motorsågen. Bara under 2004 kapade han bort 12 000 jobb i Europa.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!