090706-gm-konkurs-ok Foto: Hasselblad H3D

GM:s rekonstruktion får godkänt

En amerikansk konkursdomare godkände på söndagen General Motors rekonstruktionsplan. Nu kan de lönsamma delarna av det gamla och stora GM säljas till ett nytt och smalare GM-bolag.

 Äntligen får den krisdrabbade General Motors godkänt för den omfattande rekonstruktion som behövs för att företaget ska överleva. Konkursdomaren Robert Gerber vid domstolen på Manhattan i New York säger att rekonstruktionen ska ”förhindra att patienten dör på operationsbordet”. I och med domare Gerbers godkännande har GM överkommit ett avgörande hinder på vägen bort från en konkurs.

GM tillåts nu sälja sina lönsamma delar, däribland Chevrolet och Cadillac, till ett nytt och betydligt mindre bolag som till största del ägs av den amerikanska staten. Till de olönsamma delarna räknas bland annat Saab, Hummer och Pontiac. Som vi redan vet har GM andra planer för dessa delar. Saab och Hummer lämpas över på andra medan Pontiac avvecklas.

I rekonstruktionsplanen ingår att 61 procent av aktierna i företaget säljs till den amerikanska staten i utbyte mot 30,1 miljarder dollar. Även Kanada, som har ett antal GM-fabriker inom landets gränser – får en andel på tolv procent mot ett finansiellt stöd på 9,5 miljarder dollar. Bilarbetarfacken tar 17,5 procent och fordringsägarna får tio procent. Det nya, smalare GM innebär dessvärre även att många amerikanska bilarbetare kommer att tvingas lämna sina arbeten. Hittills är det känt att elva GM-fabriker ska stängas och ytterligare tre ska lägga ned sin produktion i väntan på bättre tider.

På bilden ses delar av det nya GM i form av nya Chevrolet Orlando, Camaro, Cruze och framtida Volt.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!