090219-EfficientGrip-svan

GoodYear först med Svanen-märkt sommardäck

GoodYear EfficientGrip blir det första sommardäcket på den svenska marknaden som får Svanen-märkningen.

Trots bistra tider för såväl bilindustrin som däcktillverkarna så fortskrider utvecklingsarbetet oavbrutet och nyheterna duggar tätt. Sedan ett par år tillbaka har fokus till stor del ställts in mot att minska miljöpåverkan genom bland annat mindre rullmotstånd, något som GoodYear satsat hårt på med sitt nya EfficientGrip. Och det nya däcket har redan uppmärksammats av SIS Miljömärkning genom Svanen-märkningen, vilket är första gången för ett nytillverkat sommardäck.

– En Svanen-märkt produkt är inte nödvändigtvis miljövänlig men den ska vara ett bättre val än konkurrenterna, säger Ragnar Unge som är vd för SIS Miljömärkning.

– Vi har lagt 1-1,5 år på att ta fram en metod, ett kravdokument, för att kunna Svanen-märka ett däck och då har vi framförallt koncentrerat oss på fyra punkter.

Dessa punkter omfattar rullmotstånd, ljudnivå, val av råmaterial vid tillverkning och återvinningsgrad efter slutanvändning samt hur miljöbelastande tillverkningen är.

– Att välja Svanen-märkta däck är en insats för att minska klimatpåverkan genom lägre energi- och bränsleförbrukning, menar Ragnar Unge.

Vid Teknikens Världs tidigare däcktest i nr 17/08 visade det sig att de lättrullande däcken från konkurrenterna har stora svårigheter att prestera på våt väg, något som GoodYear säger sig ha hittat lösningen på. Exakt hur bra de har lyckats kommer vi att återkomma till i framtida tester, men det märks tydligt att fokus är tydligt inställt på lågt rullmotstånd med bibehållen säkerhet.

– Efterfrågan på produkter med mindre miljöpåverkan ökar kraftigt, men säkerheten är fortfarande en nyckelfaktor för bilförare, kommenterar Daniele Östholm som är Nordic Brand Manager hos GoodYear Dunlop Nordic.

GoodYear EfficientGrip kommer att lanseras i mars i storlekar från 14 tum upp till 18 tum i hastighetsklasserna H, V, W och Y (210, 240, 270 och 300 km/h).

Ett annat intressant däck är sommardäcket OptiGrip som enligt GoodYear ska bibehålla prestanda även när det är slitet. Allt eftersom däcket slits träder en ny gummiblandning fram samtidigt som mönstret öppnas upp allt mer. Detta ska ge däcket klart bättre vattenplaningsegenskaper när det är slitet och även bromsprestandan ska bevaras i större utsträckning. Rullmotståndet är dock inte en prioriterad egenskap i OptiGrip. Förhoppningsvis kan vi återkomma senare under året med testresultat även för detta däck.

Däcktest

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!