Google-bilen pensioneras

2013 skissades den fram och 2014 gjorde den debut men redan nu går den i pension – Googles självkörande bilmodell Firefly.

Google parkerar nu sin prototypbil med arbetsnamnet Firefly. Bilen som dök upp 2014 skapade snabbt rubriker med sin kramdjurslika uppsyn samt genom att den saknade ratt och pedaler då den var självkörande.

Google meddelar att bilen nu går i pension för att ersättas av en flotta fordon av modell Chrysler Pacifica, något vi kunde berätta om redan i höstas.

Googles projekt rörande autonom körning, som nu går under namnet Waymo, mattas dock inte av, tvärtom. Utöver de tidigare 100 bilarna från FCA-koncernen har man nu lagt in en beställning på ytterligare 500 som ska köra i trakterna kring Phoenix, Arizona.

De nya bilarna har långt mer avancerade versioner av radar och artificiell intelligens och kan köras betydligt snabbare än föregångaren vars hastighet var reducerad till 40 km/h. Dessutom är de rymligare, se bara på bilden ovan.

De pensionerade bilarna kommer bland annat att ställas ut på museum – en av dem på Design Museum i London.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!