Googles Streetview-bilar börjar mäta luftkvaliteten

Google har i samarbete med företaget Aclima börjat mäta städers luftkvalitet med sina så kallade Streetview-bilar.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Google har börjar samarbeta med startupföretaget Aclima som tillverkar luftkvalitetssensorer, genom att montera dessa på sina Streetview-bilar slår de två flugor i en smäll då bilarna fotar gator samtidigt som de mäter luftkvaliteten. Google och Aclima har under 18 månaders tid samarbetat och genomfört ett pilotprojekt med tre Streetview-bilar utrustade med sensorer. Bilarna körde runt i Dever, USA, och under projekttiden samlades hela 150 miljoner luftkvalitetsprov in.

Sensorerna kan registrera änmen som bland annat kväve, koldioxid, metangas, ozon och kimrök. Tanken är att komplettera Google Maps med kartor över luftkvalitet och ge människor ett smidigt instrument för att se hur luftkvaliteten ser ut. Med tillgång till denna information hoppas Google och Aclima att människor ska börja tänka mer på luftkvaliteten och att det förhoppningsvis ska kunna leda till en positiv förändring.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!