091111-renault-gordini

Gordini kommer tillbaka!

I jakten på de hetare versionerna av Mini Cooper och Fiat 500 nylanserar Renault det legendariska Gordini-namnet. Gordini ska göra RenaultSport-modellerna lite mer exklusiva och den första Gordini-bilen kommer redan den här månaden.

 Renault kommer nu med den glädjande nyheten att de klarblå bilarna med två vita ränder snart kommer att göra vägarna osäkra igen. Gordini-märket ska användas som en premiumstämpel på de redan hetlevrade RenaultSport-bilarna. Det nygamla tilläggsnamnet kommer inte att medföra några mekaniska förbättringar, RenultSport-modellerna är redan heta så det räcker, däremot kommer det att erbjuda kunderna möjligheten att ge sina bilar en unik prägel.

Renault har uppenbarligen sneglat på Mini Cooper och Fiat 500 som har rönt stora framgångar, mycket tack vare de nästan oändliga utrustningsmöjligheterna. Tysken/britten och italienaren går att få i en mängd olika färgkombinationer och det är inte många exemplar som ser likadana ut. Renault har ungefär samma tanke med Gordini. Bilarna blir inte snabbare, men med en klarblå kaross med två vita ränder, nya fälgar och mer utrustning ska kunderna ändå betala lite mer för sina bilar.

Först ut med Gordini-märket blir Twingo Gordini RS som baseras på Renaultsport Twingo 133. Denna premiärvisas redan den 25 november på Renaults flaggskeppsåterförsäljare på Champs Elysees i Paris. Försäljningen börjar under våren nästa år och några månader senare är det dags för den lite större Clio att utrustas med Gordini-stämpeln. Längre fram i tiden kan vi nog även se fram emot Mégane Gordini RS.

Gordini blev ett välkänt namn inom motorvärlden på 1960-talet när Amédée Gordini nådde stora rallyframgångar med Renault 8-baserade R8 Gordini. I 1964 års Korsika-rally placerade sig bilarna på första, tredje, fjärde och femte plats. Innan dess hade Gordinis bilar ställt upp i Formel 1-tävlingar åren 1950-1956. R8 Gordini blev snabbt en kultbil och medverkade i flera filmer tillsammans med franska stjärnor såsom Romy Schneider, Alain Delon och Lino Ventura.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet