GPS kan ge lägre premie

Försäkringsbolagen kan komma att bevaka kundernas hastighetsöverträdelser med GPS-mottagare. Vägverket föreslår ett system där försäkringspremien bestäms beroende på hur och var man kör.

Vägverket är noga med att det inte handlar om något övervakningssystem.

– Att installera systemet är något kunden väljer helt frivilligt, förmodligen kommer de som väljer att göra detta vara de som redan sköter sig i trafiken, säger Vägverkets utvecklingschef Hans Rode till SVD.

Vägverket framhäver även att systemet inte ska kunna övervakas centralt. Enda sättet att få tillgång till informationen på minneskortet är att läsa av för hand, till exempel efter en olycka då uppgifterna kan vara intressanta. Systemet som Vägverket vill införa innebär att en GPS-mottagare installeras i bilen. GPS-mottagaren mäter hastigheten, var bilen befinner sig och vad klockan är.

Vägverket vill redan i februari påbörja en försöksverksamhet för systemet. Samtliga stora försäkringsföretag har bjudits in att delta. Det är efter att ha sneglat ut i Europa, bland annat i Storbritannien och Italien där systemet har varit populärt, som Vägverket har börjat intressera sig för metoden. Enligt Hans Rode är projektet, precis som kameraövervakningen och höjda bötesbelopp, ett led i att sänka hastigheten på vägarna.

Folksam är väldigt intresserade av att hitta fler än dagens något trubbiga metoder att påverka premierna och det här kan vara ett alternativ.

– Om den rabatterade premien ska bli samma för alla, som Vägverket vill, eller om systemet ska bli mer individuellt utvecklat blir en framtida fråga, säger Folksams trafiksäkerhetsforskare Maria Krafft till SVD.

I dag baseras försäkringspremierna framförallt på ålder, kön och bostadsort. I Storbritannien och Italien baserar försäkringsbolag premien på hur långt kunden kör, var kunden kör och om områdena är speciellt olycksdrabbade. I Danmark erbjuder försäkringsbolaget Alka en halvering av premien om kunden låter installera en GPS-mottagare som försäkringsbolaget sedan kan läsa av efter en eventuell olycka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!