090611-fiat-chrysler-okej

Grönt ljus för Fiat att köpa Chrysler

Nu har USA:s högsta domstol, efter att i helgen stoppat förhandlingarna, kommit fram till ett beslut som ger italienska Fiat grönt ljus till att köpa den krisdrabbade amerikanska biltillverkaren Chrysler.

I helgen stoppade USA:s högsta domstol temporärt sitt beslutsfattande kring försäljningen av Chrysler LLC till Fiat S.p.A. Anledningen var antagligen att de ville ha längre tid på sig att grundligt undersöka affären efter diverse kritik från olika håll.

Men nu har högsta domstolen ändå kommit fram till ett beslut efter att den amerikanska regeringen uppmanat domstolen till att påskynda ärendet. Högsta domstolen har nu gett sitt godkännande till att Fiat övertar 20 procent av Chryslers aktier, och på så sätt undviker den amerikanska biltillverkaren sin konkurssituation.

Vita huset uttryckte i går sin belåtenhet över högsta domstolens beslut.

– Vi är glada över att alliansen Chrysler-Fiat nu kan fortsätta och möjliggöra för Chrysler att återuppstå som en konkurrenskraftig och livsduglig biltillverkare.

Att Fiat går in och köper Chrysler ses som en framgång för president Barack Obama och hans regering. Affären ses som vägledande i förhandlingarna kring General Motors (GM) som också står på ruinens brant. Planen är även här att få till någon form av försäljning – och det snabbt.

Fiat köper alltså 20 procent av Chrysler. 68 procent går till en facklig stiftelse till United Auto Workers och blir således största ägaren. Åtta procent tar den amerikanska regeringen och de resterande fyra procenten går till den kanadensiska regeringen.

Om Fiat gör tidiga framsteg både ekonomiskt och tillverkningsmässigt har de option på att höja sin aktieandel till 35 procent.

Om Chrysler dessutom klarar av att betala tillbaka sina statliga lån i tid så kan Fiat få köpa loss aktier så att de blir majoritetsägare med 51 procent.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!