110225-growler e concept

Growler E 2011 – läcker hyllning till Jaguar E-Type

Jaguar E-Type fyller som bekant 50 år i år och för att uppmärksamma den brittiska sportbilens jubileum har en hemlig schweizisk affärsman med hjälp från svenskt håll låtit ta fram ett koncept som får det att vattnas i munnen. Growler E 2011 kan komma att byggas.

Bo Zolland från Umeå-baserade Vizualtech är erkänt duktig på att ta fram former som väcker känslor och habegär. Nyligen fick Bo och schweiziske formgivaren Robert Palm i uppdrag att ta fram en konceptbil som är en ren hyllning till världens förmodligen mest klassiska sportbil – Jaguar E-Type. Uppdragsgivare är en schweizisk affärsman som har valt att förbli anonym.

Formerna andas extremt mycket E-Type, men tekniken under har ingenting med originalet att göra. Precis som på E-Type som kom 1961 är huven lång med kupéutrymmet placerat långt bak. Grillen är omisskännlig originalbilens. Tydligaste skillnaden i nosen jämfört med E-Type är konceptbilens dubbla strålkastare.

Growler E 2011 Concept, som är konceptbilens namn, är baserad på Jaguar XKR och dess kompressormatade V8-motor på fem liter och 510 hästkrafter. Men i Growler E är effekten uppskruvad till 600 hästkrafter. Lägg därtill att Growler E är drygt ett par hundra kilo lättare (totalt 1 550 kilo) än XKR tack vare flitigt användande av kolfiber och kompositmaterial i kaross och chassikonstruktion. Medan Jaguar XKR fixar 0-100 km/h på 4,8 sekunder räknar man med att Growler E gör samma sprint på under fyra sekunder.

Komponenter så som hjulupphängning och växellåda är hämtade från XKR, likaså är stora delar av interiören XKR:s.

Growler E 2011 Concept är tänkt att förbli en unik bil i ett endaste exemplar. Men, om det visar sig finnas ett intresse för bilen, finns möjligheten att den handbyggs i liten upplaga.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!