070315_opelgtc

GTC Concept visar Opels nya ansikte

Nytt formspråk förebådar kommande profil för Opel. Gran Turismo Coupé hintar även om en kommande Saab-coupé.

Med GTC Concept vidareutvecklar Opel den märkesprofil som lanserades med Antara och Opel GT. Bakom coupén står samma designteam, med Brian Nesbitt i spetsen, som även ritat Saab Aero X. 

Konceptbilen bygger på plattformen till kommande Vectra, vilken också kommer utgöra grund för nästa Saab 9-3 och 9-5. Senaste Chevrolet Malibu är byggd på denna bottenplatta.

Fronten utmärks av stora aluminiuminklädda luftintag. I andra änden av bilen upprepas de vertikala designelementen i avgasrörens utformning. Bilen är 483 centimeter lång, 187 cm bred och 143 cm hög. Slanka proportioner innebär lågt luftmotstånd, cD-värdet är 0,25.

Under huven sitter en uppdaterad version av GM:s turbomatade V6-motor på 2,8 liter. Den lämnar 300 hästkrafter. Maximalt vridmomentet på 400 Nm finns tillgängligt från 1 850 till 4 000 r/min. Med full gas från stillastående tar det cirka sex sekunder upp till 100 km/h och toppfarten begränsas elektroniskt till 250 km/h.

Drivningen sker på alla fyra hjulen via en elektronisk styrd koppling. Fyrhjulsdriften är integrerad med bilens aktiva fjädring.

Det patentsökta Flex4-systemet gör att det invändigt går att fälla de båda baksätenas ryggstöd vart och ett för sig kan fällas upp mot framstolarna så att bilen blir tre- eller tvåsitsig med ett plant lastgolv som sväljer upp till 1 020 liter bagage.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!