100504-gumball-stockholm

Gumball 3000 är i Stockholm

För första gången har den kontroversiella biltävlingen Gumball 3000 letat sig upp till Stockholm. På väg till Stockholm fastnade 20 förare i polisens hastighetskontroller och en åkte dit för rattfylla.

 Rattfylla, fortkörning och indragna körkort i massor brukar vara resultatet för förarna i den årligen återkommande biltävlingen Gumball 3000. Årets upplaga startade i London den 1 maj och förarna har under måndagen kört genom Sverige för att stanna till i Stockholm över natten. De snabba och ofta mycket exklusiva bilarna har redan fraktats ombord på flygplan och är på väg till Boston där nästa etapp börjar. Totalt ska 483 mil vara avverkade innan tävlingen avslutas i New York den 8 maj.

På väg upp genom Sverige övervakades tävlingsdeltagarna av polisen. Skånepolisen fångade omkring 15 förare som körde för fort, med 148 km/h som toppnotering.

– De som kör för fort får böta och i de allvarligaste fallen blir föraren av med körkortet. De har ändå rätt att köra i 48 timmar och hinner alltså fram till Stockholm, sade Erling Andersson, chef för trafikpolisen i Skåne till TT.

I stockholmsområdet samarbetade poliser från Stockholm, Södermanland och Östergötland och resultatet blev åtta stoppade fortkörare samt en rattfyllerist som blåste 0,36 promille. Den föraren fick sitt körkort indraget utan 48-timmarsdispans.

Gumball 3000 startades 1999 av engelsmannen Maximillion Cooper som bjöd in 55 deltagare att köra genom Europa i exklusiva bilar, med stora arrangemang och fester varje natt. Den första tävlingen kördes London-Rimini tur och retur. Segraren i varje Gumball utses av Maximillion Cooper men det är inte högsta fart eller bästa tid som avgör. Priset – en tugummimaskin – går i stället till den som utmärker sig på något sätt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!