110806-hackare sms

Hackare startar bilar via sms

På en säkerhetskonferens den gångna veckan visade två säkerhetsforskare hur de lyckades både låsa upp och starta en Subaru Outback – med hjälp av sms!

Den gångna veckan hölls den årliga it-säkerhetskonferensen Black Hat i Las Vegas, USA. Det var där som två säkerhetsforskare som demonstrationsexempel visade hur de genom mobiltelefoner kunde hacka sig sig in till att både låsa upp och starta en bil – i exemplet en Subaru Outback, utrustad med eftermarknadssystem för fjärrstyrd start.

Många bilmodeller använder elektromagnetiska vågor i samma frekvensband som mobiltelefoner för fjärrkontrollerade centrallås och – vilket är vanligare i USA än här – fjärrstyrd start av bilmotorn via nyckelfjärrkontrollen. Den sistnämnda finessen finns bland annat på olika GM- och Mercedes-modeller samt nya Saab 9-5 på den nordamerikanska marknaden.

Metoden som hackarna utnyttjade kallas av de själva för "war texting", eller "krigs-smsande" fritt översatt till svenska. Tillvägagångssättet var att först sätta upp ett eget GSM-nätverk som interagerade med bilens datorenhet. Genom att skicka textmeddelanden till bilen och tolka de responser som kom åter kunde hackarna på bara några få timmar knäcka krypteringen till bilen och både låsa upp centrallåset och starta motorn.

Hur stort hotet från denna typ av hackande verkligen är är ännu för tidigt att säga, men i de allra flesta fall behövs den riktiga nyckeln fortfarande för att faktiskt köra bilen och inte bara låsa upp och starta motorn. Risken för att bilen skulle stjälas med hjälp av sms är nog alltså att betrakta som relativt liten, dock kan samma metod användas för att påverka många andra fjärrstyrda enheter som går via mobiltelefonins frekvenser så som fjärrstyrda trafiksignaler och annat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!