071204-dyrt-bensinpris

Hägglund vill höja bensinpriset

På Dagens Nyheters debattsida skriver Kd-ledaren Göran Hägglund att han vill se att priset på bensin och diesel höjs i form av ökad koldioxidskatt. Därmed ändrar partiet sin inställning från valrörelsen ifråga om bensinskatt.

Hägglund skriver i inlägget att skatter är det enskilt mest effektiva medlet för att på kort sikt minska vägtrafikens utsläpp. Kristdemokraternas tidigare krav på sänkt moms har man inte kunnat realisera i hösten budgetförhandlingar. Därför släpper man nu det kravet och kommer inte att arbeta för det i framtida förhandlingar.

I stället gör man en tvärvändning och föreslår att bensinpriset höjs. För människor på glesbygden ska prishöjningen kompenseras med att reseavdraget höjs från 18,50 till 20 kronor. Även pensionärer ska nu kunna få reseavdraget.

Dessutom vill Kristdemokraterna från 2015 ha ett förbud mot nyförsäljning av bilar som kan drivas av enbart fossila bränslen. Om bensinbilar som släpper ut mindre än 120 gram koldioxid per kilometer ska förbjudas de med säger Hägglund ingenting om. Hägglund vill att fossila bränslen ska ersättas med långsiktigt hållbara, klimatneutrala alternativ. Importtullen på etanol bör slopas, och det bör satsas mer på biogas för kollektivtrafiken, säger Hägglund. Parallellt med detta anser han att utvecklingen måste fortsätta mot hybridbilar så att framtidens fordon går på el i stadstrafik och biobränslen för längre avstånd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!