081110-haldex-varsel-105

Haldex varslar 105 personer

Den finansiella krisen i bilbranschen drabbar också branschens underleverantörer på olika sätt. Nu har Landskronas stolthet Haldex drabbats. I dag varslar de 105 personer om uppsägning.

Svenska Haldex utvecklar många olika komponenter till fordonsindustrin. Bland annat hydrauliska driv- och lyftsystem till entreprenadmaskiner, bromssystem för lastbilar, bränslematarpumpar och mycket annat, men mest kända är de antagligen för sitt elektroniska fyrhjulsdriftsystem till personbilar.

Trots sitt lyckade fyrhjulsdriftsystem varslar nu Haldex 105 personer om uppsägning till följd av det kostnadsreduktionsprogram som annonseras i företagets senaste delårsrapport. Anledningen sägs vara vikande efterfrågan samtidigt som man vill öka produktionseffektiviteten.

Globalt sett ska Haldex innan mitten av 2009 ha minskat sin personalstyrka (6 000 personer) med 700 personer. De 105 personer som varslas om uppsägning redan nu är stationerade i Landskrona (huvudkontoret ligger i Stockholm). Varslet rör 80 anställda inom bromssystem (Haldex Brake Products) och 25 anställda inom fyrhjulsdriftsystem (Traction). Parallellt med detta ska man även minska på antalet konsulter, inhyrd personal samt visstidsanställda.

För snart en månad sedan kom nyheten att Haldex ska leverera fyrhjulsdriftsystem till en känd exklusiv europeisk sportbilstillverkare år 2010. Vilken tillverkare det handlar om vill Haldex dock inte avslöja, men enligt nya uppgifter till teknikensvarld.se så handlar det om italienska Lamborghini. Även om många kanske ser det som otroligt så låter det inte alls osannolikt. Dels då Lamborghini är underordnat tyska Audi som redan använder sig av Haldex system (som i sin tur är en del av Volkswagen Group som också använder systemet), dels då deras fyrhjulsdriftsystem redan visat sig vara mer än dugligt på hästkraftstinna sportbilar – Bugatti Veyron med 1 001 hästkrafter.

Kanske en ny kund av den här kalibern kan få företaget att återigen blomma i spåren efter finanskrisen?

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!