Här är årets säkraste bilar i sin klass

Euro NCAP har i år utsett tre bilar från olika klasser som är bättre än sina konkurrenter ur säkerhetssynpunkt.

Den europeiska krocksäkerhetsorganisationen Euro NCAP utser varje år de bilar som har presterat bäst i respektive kategori. Deras stjärnbetyg kan inte jämföras mellan olika fordonskategorier, därför uppmärksammas de bilar som presterat bättre än sina konkurrenter under året.

Vilken bil som är bäst i klassen definieras av poängsumman i kategorierna skydd av vuxna, skydd av barn, fotgängarskydd och standardmonterade förarstödsystem. Tillvalsutrustning tas alltså inte med i beräkningarna.

I år har bara tre bilar utsetts, i klasserna stor familj, liten familj och liten suv. Euro NCAP klassar Toyota Prius som stor familj, trots att den är ungefär lika stor som Hyundai Ioniq, vinnaren i klassen liten familj.

I de andra klasserna har för få bilar testats för att en vinnare ska kunna utses, men Euro NCAP skriver att Mercedes E-klass har presterat mycket bra i klassen premiumbil.

Här är listan över årets klassbästa bilar:

Bäst i klassen, stor familj: Toyota Prius, 5 stjärnor

Skydd av vuxna: 92

Skydd av barn: 82

Fotgängarskydd: 77

Förarstödsystem: 85

Bäst i klassen, liten familj: Hyundai Ioniq, 5 stjärnor

Skydd av vuxna: 91

Skydd av barn: 80

Fotgängarskydd: 70

Förarstödsystem: 82

Bäst i klassen, liten suv: VW Tiguan

, 5 stjärnorSkydd av vuxna: 96Skydd av barn: 84Fotgängarskydd: 72Förarstödsystem: 68Se när bilarna krockas i filmen nedan!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!