Foto: CTEK

Här är vägarna du helst ska undvika i midsommar!

Räkna med köer och stopp i trafiken när midsommarfirandet inleds. Här är vägarna du ska ha lite extra koll på.

Alla åker samtidigt till samma plats. Det resulterar i kraftiga köer och inte sällan köolyckor och stök. Årets midsommartrafik kommer att kryddas med fler husvagnar, fler husbilar och fler motorcyklar. Många svenskar älskar att fira midsommar hemma men polisen och Trafikverket räknar ändå med att årets firande kan slå alla rekord. Färre restriktioner och fortfarande fler firare på hemmaplan ökar trycket på festplatserna och vägarna.

Den svenska midsommartrafiken är intensiv och ställer stora krav på förarna och de tiotusentals bilar som ska frakta oss till festplatser och dans.

Flera av vägarna söderut och norrut från Stockholm drabbas av långa köer men redan fredag förmiddag kan vi se köer också ut till själva festplatserna. Ölandsbron, de lite mindre vägarna i Dalarna och ut till kuststäderna i väst och öst. De sista milen är inte sällan de som tar allra längst tid. Så dags är det också trötta och lite stressade förare som verkligen vill komma fram i tid.

Ska se över mitträcken

Under sommaren pågår det också flera vägarbeten och Trafikverkets hemsida kan berätta var det är extra stora störningar. Hemsidan och appen trafiken.nu ger bra information.

– Jag vill se säkrare vägar och vi måste tillåta förarna att göra misstag. När misstagen sker ska vi ha en så säker miljö som möjligt.

Så sa infrastrukturministern Tomas Eneroth när han förra veckan gav Trafikverket i uppdrag att bland annat se över trafikmiljön för motorcyklister och framför allt titta på hur våra mitträcken är utformade. Regeringen satsar 900 miljarder på att förbättra infrastrukturen och en del av pengarna ska gå till vägarna. Redan till nästa års midsommartrafik kan vi i bästa fall få se några uppdateringar av mitträcken.

Varning för småvägar på småtimmarna

Våra mötesfria vägar med mitträcken tillhör de allra säkraste och de har bidragit mycket till att dödstalen och de allvarliga olyckorna i trafiken sakta men säkert blivit färre. Så om du kan välja resväg så välj hellre en väg med mitträcke än en utan. 

Polisen varnar också för trafiken på de mindre vägarna sent på natten eller tidig morgon. Där kan det dyka upp drogpåverkade förare.

De höga temperaturerna betyder också att du behöver se till att ha vätska med dig i bilen och tänk också lite extra på att svalka av djuren som åker med i bilen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!