110524-eu-farligaste-väg

Här är Europas farligaste vägar

Ska du bila i Europa i sommar? Åk inte innan du har tittat på den nya unika vägatlasen som visar vilka europeiska vägar som är farligast.

Att köra bil utomlands kan vara en skräckblandad upplevelse om man är van vid det förhållandevis lugna tempot i den svenska trafiken. Om man planerar en bilsemester i Europa kan det vara bra att förbereda sig på att tempo, körstil och vägstandard milt sagt kan skilja sig från hur det ser ut i Sverige. EU-projektet European Road Safety Atlas, som har tagit tre år att sammanställa, visar nu att det på vissa håll är riktigt farligt att köra bil. Över 42 procent av de europeiska vägarna har oacceptabelt hög risk. Varje år dör cirka 35 000 personer i trafiken i Europa och de flesta trafikolyckor med dödlig utgång inträffar på endast tio procent av Europas vägnät.

Allra farligast är så kallade länsvägar med en fil. Enkla säkerhetsåtgärder såsom mitträcke och fria sidoområden skulle kunna rädda många liv och betala tillbaka sina investeringar på bara några veckor. European Road Safety Atlas är en elektronisk vägatlas där vägarna är färgmarkerade. Svartmarkerade vägar har stor risk för dödliga olyckor medan risken är som lägst på de gröna. Atlasen visar bland annat att risken för trafikolyckor med dödlig utgång är störst i Bosnien-Hercegovina, Grekland och Polen och att Nederländerna har bäst vägsäkerhetsstandard.

European Road Safety Atlas bygger nya uppgifter som mäter risken för dödsfall och allvarliga skador på över 240 000 kilometer av de europeiska vägarna.

Extern länk

European Road Safety Atlas

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!