Här är Europas tio minsta bilmarknader

Hur ser det egentligen ut på den europeiska bilmarknaden? Vilken marknad inom Europa är egentligen minst? Ta del av Teknikens Världs lista över de minsta bilmarknaderna inom EU och EES. Kanske förvånar några platser. Och kanske förvånar vilka modeller som ändå är storsäljare.

Sverige är ett litet land, sägs det ofta. Och visst är även bilförsäljningen i vårt land relativt begränsad. Men jämför vi med övriga Europa så tillhör vi knappast bottenligan gällande antalet nybilsregistreringar.

Teknikens Världs unika lista baseras på första halvårets försäljningsstatistik sammanställd av den europeiska bilbranschens samarbetsorganisation ACEA, och innefattar samtliga länder inom EU och EES (Malta undantaget). Därför är det inte hela Europa som finns representerat i statistiken, exempelvis saknas en rad småländer, så som Monaco, San Marino, Lichtenstein och Andorra. Även större marknader som Ryssland och Ukraina saknas i statistiken, samt ett gäng länder bland annat i forna Jugoslavien. Däremot är våra grannländer Norge och Island med i statistiken.

Men vilket land är då Europas minsta bilmarknad? Se nedan för svaret!

Rumänien

Plats: 10

Antal sålda bilar (jan-jun): 31 225

En relativt omfattande inhemsk bilproduktion, i form av Dacia och Fords fabrik i Craiova, till trots kniper Rumänien tiondeplatsen av Europas minsta bilmarknader. Försäljningsökningen i juni var dock hela 75 procent, så kanske kommer placeringen så småningom bli högre. Av de drygt 31 000 sålda bilarna är det, föga förvånande, en stor andel Dacia. Vissa månader har hela topp-tre bestått av modeller från det lokala märket. Bäst säljer Dacia Logan, följd av Duster.

Slovenien

Plats: 9

Antal sålda bilar (jan-jun): 28 238

Alplandet Slovenien kvalar in på niondeplatsen bland de minsta marknaderna i Europa. Någon större positiv utveckling går heller inte att se, i juni minskade exempelvis försäljningen med 17 procent. Och över helåret hittills är förändringarna små. Att Renault Clio (av generation två) är storsäljaren i Slovenien är kanske inte så konstigt, med tanke på att bilen (och även Renault Twingo) tillverkas i landet.

Luxemburg

Plats: 8

Antal sålda bilar (jan-jun): 27 145

Det lilla furstendömet Luxemburg överpresterar i nybilsförsäljning. Trots att landet bara följs av Malta (som inte är med i bilförsäljningsstatistiken) area- och befolkningsmässigt i EU, så har landet hela sju bilmarknader under sig i försäljningsstatistiken. Tyska märken dominerar marknaden, och premiummärken är överrepresenterade. Helåret förra året såldes flest Volkswagen, följt av Audi och BMW.

Foto: Skoda

Kroatien

Plats: 7

Antal sålda bilar (jan-jun): 20 396

Kroatiska bilmarknaden har ökat med drygt 30 procent hittills i år, men ökningen har mattats av en aning – över exempelvis april månad var den mer än det dubbla. Storsäljaren heter Skoda Octavia, som är ohotad etta i statistiken. Därunder är kampen jämnare mellan Volkswagen Golf och Opel Astra och Corsa.

Foto: Honda

Estland

Plats: 6

Antal sålda bilar (jan-jun): 10 590

Som ett av våra östliga grannländer är faktiskt Estland, trots en sjätteplats på listan över Europas minsta bilmarknader, störst av de baltiska länderna. Marknaden står dock för en jämförelsevis liten ökning, på endast tre procent, så kanske kommer övriga baltiska stater att komma ikapp. Den måhända lite otippade storsäljaren i Estland heter Honda CR-V, som är ohotad etta i försäljningsstatistiken. Toyota är dock största märket.

Bulgarien

Plats: 5

Antal sålda bilar (jan-jun): 10 332

Bulgarien är EU:s fattigaste land, baserat på bruttonationalprodukt, vilket syns i bilförsäljningsstatistiken. Trots sju miljoner invånare kvalar landet in till femteplatsen bland Europas minsta bilmarknader. Bland de drygt 10 000 bilar som ändå sålts är grannlandet Rumänien, genom Dacia, överrepresenterat. Leder försäljningsstatistiken gör minibussen Dacia Dokker, men även Skoda Octavia är en försäljningsstark i Bulgarien.

Litauen

Plats: 4

Antal sålda bilar (jan-jun): 7 385

Geografiskt längst ner bland de baltiska staterna, men bilförsäljningsmässigt i mitten, ligger Litauen. Med en försäljningsökning på nära 23 procent hittills i år ökar också marknaden stadigt. Den något otippade ettan i försäljningsstatistiken är Fiat, med nära 17 procent av marknaden. Storsäljaren, liksom mest sålda modell hela förra året, är Fiat 500.

Lettland

Plats: 3

Antal sålda bilar (jan-jun): 6 348

Europas tredje minsta bilmarknad (av de länder som statistiken omfattar) är Lettland. Hittills i år ligger landet nära tusentalet bilar efter sitt grannland Litauen närmast före, men bara sett över juni månad är faktiskt Lettland större (om än med ynka 34 bilar. Små marknader ger också stor variation i modellstatistiken. Storsäljaren är dock ohotad – Volkswagen Golf.

Foto: Toyota

Island

Plats: 2

Antal sålda bilar (jan-jun): 6 266

På silverplatsen bland de minsta marknaderna, inte ens ett hundratal bilar efter trean Lettland, hittar vi ytterligare ett grannland till oss – lilla önationen Island. Suvar är överrepresenterade på Island, tack vare att delar av vägnätet är anpassat till fyrhjulsdrivna bilar. Ingen modellstatistik finns tillgänglig – men Toyota är största märket.

Cypern

Plats: 1

Antal sålda bilar (jan-jun): 4 305

Det kanske inte egentligen är någon förvåning att Cypern kniper jumboplatsen. Det delade landet tillhör Europas mindre, och statistiken täcker bara den grekcypriotiska delen av ön (som är med i EU). Därtill är inte ekonomin den starkaste. Bästsäljaren är i alla fall Toyota Yaris, följd av Ford Fiesta och Nissan Qashqai.

Hur ser övriga listan ut då?

Att Tyskland är Europas största bilmarknad visste du säkert redan. Men var hamnar Sverige i ordningen? Nedan ser du resterande del av listan, som inte är med ovan.

Land           Antal sålda bilar (jan-jun)

Ungern         32 992

Slovakien      35 992

Grekland       37 469

Finland        59 132

Irland         65 705

Norge          72 385

Portugal       75 780

Tjeckien       94 058

Danmark        98 800

Schweiz        149 905

Sverige        151 747

Österrike      166 607

Polen          175 908

Nederländerna  199 594

Belgien        287 203

Spanien        454 942

Italien        756 818

Frankrike      958 752

Storbritannien 1 287 265

Tyskland       1 538 268

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!