Här är nya, fyrcylindriga Jaguar F-Type

De befintliga V6- och V8-bestyckade versionerna av Jaguars sportbil får nu sällskap av en instegsmodell med en tvåliters turbomotor.

De riviga V6- och V8-modellerna har kan nu väljas bort för en fyrcylindrig tvålitersmotor med turbo. Men det innebär inte att bilen blir långsam – den nya versionen av F-Type får 300 hk och 400 Nm. Motorn har därmed högre specifik effekt än alla andra Jaguarmodeller.

Ljudkulissen, som F-Type varit berömd för, är en annan fråga – men Jaguars ingenjörer har jobbat hårt med insug och avgassystem för att behålla det F-Type-typiska ljudet även i den fyrcylindriga versionen.

Alla F-Type med tvålitersmotor kommer att få en 8-stegad automatlåda och bakhjulsdrift. 0-100 går då på 5,7 sekunder, och toppfarten är begränsad till 250 km/h.

Jaguar säger att bilen inte ska dra mer än 0,6 liter per mil vid blandad körning. Siffran hjälper till att sänka de totala utsläppen från Jaguars flotta, samtidigt som instegsversionen slipper dyra koldioxidskatter i länder som Norge.

Svenska priser är ännu inte officiella, men bilen kommer att kosta från drygt 540 000 kronor i Storbritannien.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!