Här är världens säkraste motorvägskorsning

Den må se lite märklig ut, men forskare menar att det här är framtidens motorvägskorsning. Enligt forskare ska korsningen minska antalet svårt skadade med 60 procent.

Den lite mystiska korsningslösningen som du ser på filmen ovan är faktiskt redan under konstruktion, och ska provas vid en motorvägskorsning i Sarasota, Florida, USA. Nyckeln till att just denna lösning är säkrare – enligt (ej namngivna) forskare upp till 60 procent säkrare – är att den vanliga typen av vänstersväng, där en körbana korsas, elimineras. Samtidigt ska trafiken flyta på bättre, är det tänkt.

Idén i sig är inte ny, liknande tankar har redan funnits på 1970-talet. Dagens utformning har sin grund i ett studentprojekt under det tidiga 2000-talet – där inspiration ska ha kommit från en korsning i Frankrike.Mer info om exakt hur trafiken flyter i korsningen syns i filmen ovan.Nedan, en bonusfilm på en rondell-liknande tvåvåningskorsning föreslagen i Vilnius i Litauen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!