Här är Volkswagen Up GTI

Lika självklar som läcker – här är Volkswagen Up GTI. Hyllningen till Golf GTI står i bilhallen nästa år.

Att Volkswagens minsting Up skulle kunna tänkas komma GTI-version har vi skrivit om tidigare och förra veckan blev det i princip offentligt då Herbert Diess, vd på företaget bekräftade ryktena. Nu är det officiellt då bilder och information på ett koncept har offentliggjorts.

Volkswagen är tydliga med att staka ut bilens DNA till Golf GTI som debuterade för 41 år sedan. Men utvecklingen har gått lite framåt – Golf GTI erbjöd 110 hästkrafter att jämföra med Up GTI som ger 115 hästkrafter. Prestandan 0-100 km/ har piffats till och tar nu 8,8 sekunder för Up mot Golfens 9,0 sekunder liksom topphastigheten som nu är 197 km/h mot 1976 års 182 km/h. Jämför man med lilla Lupo GTI, som gick ur produktion 2005, så är det dock ett steg tillbaka.

Igenkänning är ledordet hos Up GTI. I grillen hittar vi bikakemönster, den välkända röda listen och GTI-emblem. 17-tumsfälgarna har en design som för tankarna till ”originalet”. Längst ner på karrosssidorna löper fartränder av välbekant snitt och ytterbackspeglarna är svarta.Flärpen på bakluckan hos Up GTI är större än på vanliga modellen och GTI-versionen är även sänkt med 15 millimeter.Invändigt gör sig historien påmind med grå/svart/rödrutig klädsel och röda sömmar på ratten.Premiären av Up GTI kommer att ske under en GTI-träff i Wörthersee senare i veckan och lanseringen kommer att ske tidigt under 2018. Up GTI kommer att finnas i kulörerna tornado red, pure white, dark silver, black pearl och costa azul.Går du i gång på hurtiga gamla Golfar ska du definitivt ta del av temat i vår systertidning Klassiska Bilar nummer 4/2017 där vi kör den andra generationen Volkswagen Golf GTI mot två 1980-talskonkurrenter.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!