090225-säkraste-vägarna

Här finns de säkraste vägarna

När Motormännen granskar de svenska vägarna får motorvägar och 2+1-vägar högst betyg. Vill man känna sig säker i trafiken ska man hålla sig runt Stockholm och ju längre bort från storstäderna man kommer desto sämre blir säkerheten.

Vill man köra på säkra vägar ska man hålla sig inom Stockholms län, där finns nämligen de säkraste vägarna i landet. Det visar Motormännens granskning av vägarnas säkerhetsstandard. Över 90 procent av vägarna i Stockholms län får godkänt, men även i Halland och Skåne är säkerheten hög. Där får 80-90 procent av vägarna godkänt.

– Ju längre bort från storstäderna man kommer desto sämre blir säkerheten Av de stora turistvägarna till fjällen, riksväg 71 Borlänge–Sälen, E14 mot Östersund och Åre samt E12 Umeå–Tärnaby är till 80–90 procent säkerhetsmässigt underkända. I Norrbotten och Västerbotten är tre av fyra vägar underkända ur säkerhetssynpunkt, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Undersökningen visar även att de säkraste vägarna är motorvägar och 2+1-vägar, varav nästan samtliga får fyra stjärnor, högsta betyg enligt det europeiska stjärnmärkningssystemet EuroRAP. Motormännens granskning visar dock att det finns stora brister på E45 mellan Göteborg och Karesuando.

– E45 mellan Göteborg och Karesuando, som så sent som i november 2006 klassades om till Europaväg, når enbart godkänd säkerhetsnivå på 25 procent av sträckan. E45 är en huvudpulsåder i de inre delarna av landet och då måste säkerhetsnivån vara högre. Det räcker inte med att sätta upp en ny skylt, utan regeringen måste genomföra satsningar så att vägen håller europavägsstandard, säger Niklas Stavegård.

EuroRAP (European Road Assessment Programme) är ett bedömningssystem som ska identifiera större säkerhetsbrister som relativt snabbt och enkelt kan åtgärdas. Vägarna delas in i fyra säkerhetsklasser, från fyra stjärnor till en. En fyrstjärnig väg bedöms hålla absolut högsta säkerhetsstandard. Medan vägar som endast får en eller två stjärnor är direkt underkända, olyckor på sådana vägar kan få svåra konsekvenser. Antalet stjärnor indikerar hur väl vägen skyddar vid en olycka. En specialutrustad mätbil bedömer vägens sido- och mittområden samt korsningar utifrån dessas säkerhet.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!