Hårdare medicinska krav för körkort

Från och med 1 maj blir de medicinska körkortskraven hårdare för bland annat de som har diagnostiserats med adhd. Samtidigt blir vissa krav lättare – bland annat för epileptiker och diabetiker.

Unga manliga förare med adhd har ofta bristande impulskontroll och är lättprovocerade. Just denna kategori förare tror Lars Englund, chefsläkare vid Vägverkets körkortssektion, ligger bakom en hel del olyckor. En annan kategori bilförare, de med Aspergers syndrom, är extremt bundna till regler och har därmed svårt att vara flexibla i trafiken vilket kan resultera i olyckor. Därför ska det från och med den 1 maj bli tuffare för personer med dylika diagnoser att ta körkort.

 – Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd, damp och Aspergers syndrom är en stor och växande grupp och det finns ett stark vetenskapligt stöd för att adhd är en riskfaktor vid bilkörning, säger Lars Englund till Dagens Nyheter.

Andra hårdare krav som införs den 1 maj är att de som åkt dit för rattfylla får tuffare att bevisa sin nykterhet. Tidigare utfördes provtagning två gånger under en period av tre månader. Nu ska provtagningarna och tiden fördubblas – alltså fyra gånger under sex månader.

Epileptiker får lättare att köra bil privat i och med att man från den 1 maj endast behöver vara anfallsfri under ett år. Däremot blir det svårare för epileptiker att bli yrkesförare eftersom man då måste ha varit anfallsfri under tio år.

Kraven för diabetiker blir både hårdare och lättare. De med diabetes typ 2 (icke insulinkrävande) får större möjlighet att köra buss eller taxi. De med diabetes typ 1 (insulinkrävande) får däremot hårdare regler att följa.

Tidigare var synkraven för taxichaufförer och långtradarchaufförer lika hårda. En EU-anpassning gör nu så att taxichaufförerna slipper lika hårda krav i och med att vidvinkelseendet för dem lättas upp.

En kategori personer som helt utesluts att ta körkort är de med hjärttransplantation och de med implanterad hjärtdefibrillator.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!