110506-saab-hawtai

Hawtai inte Saabs förstahandsval

Allt mer tyder på att affärsavtalet mellan Saab och kinesiska Hawtai roddes i hamn på bara några få dagar. Saab hade från början en annan kinesisk partner överst på sin önskelista som man förhandlade med, men för bara en vecka sedan fick man tänka om då läget blev akut.

Dagens uppgifter som Svenska Dagbladet tagit del av från källor nära Saab tyder på att Saab, Spyker och Victor Muller handlat i mer eller mindre ren desperation för att rädda Saab från ekonomisk härdsmälta.

Enligt uppgifterna var Hawtai Motor Group, som Saab nu ingått avtal med, inte den svenska biltillverkarens förstahandsval – eller ”preferred bidder” som det kallas.

Tills för bara en vecka sedan låg Saab i förhandlingar med ett annat kinesiskt bilföretag, vilket företag är dock oklart. Det kan ha varit BAIC som Saab redan har sålt teknik och verktyg till, men enligt Reuters kan det också ha varit China Youngman Automobiel Group eller Jiangsu Yueda Group. Det ska dock inte ha förts några förhandlingar med Great Wall Motor som tidigare påståtts.

I slutet av veckan var Saabs ekonomiska läge så akut att Saab och Victor Muller riktade blickarna åt ett annat håll och därmed dumpade det kinesiska bilföretag som förhandlingarna redan inletts med. I stället fokuserade nu Victor Muller på en partner med gott om pengar och därmed var den tilltänkta partners bilkunnande inte lika prioriterat längre. Valet föll på den unga biltillverkaren Hawtai Motor Group och efter endast tre dagars förhandlingar presenterades ett avtal i tisdags som innebär att Hawtai går in som delägare i Saab med option på utökat ägande.

Christer Ljungwall, doktor i nationalekonomi och i flera år gästforskare vid prestigefyllda China Center for Economic Research vid Pekings universitet, säger till Svenska Dagbladet:

–Det känns desperat från Saabs sida. Jag är generellt positiv till kinesiska investerare men den här gången har det gått väl fort. Jag är inte alls säker på att affären är goda nyheter för de anställda i Trollhättan. Risken är att den nya partnern mest är intresserad av tekniköverföring och tillverkning i Kina.

I går gick svenska ambassadören i Peking, Lars Fredén, ut med att han ser svagheter på ett partnerskap med just Hawtai. Detta har han formulerat i en rapport som Utrikesdepartementet nu tagit del av. Du kan läsa mer om rapporten via länken nedan.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!