071128-hd-radio-volvo

HD-radio i Volvo från 2009

På bilsalongen i Boston, som pågår just nu, gick Volvo i går ut med information om att de ska erbjuda HD-radio i sina modeller på amerikanska marknaden från och med årsmodell 2009.

HD-radio är redan ganska utbrett i USA. Dessutom pågår tester med HD-radio i många länder runt om i världen, bland annat i Frankrike, Tyskland, Bosnien, Mexiko och Thailand för att bara nämna några. I Sverige används tekniken ännu inte, men Sveriges Radio (SR) fick förra året tillstånd av regeringen att sända i andra digitala sändningstekniker än nuvarande DAB. En av dessa andra digitala tekniker är just HD-radio.

HD-radio är alltså digitala sändningar av AM/FM-radio med extremt hög kvalitet som ger musik och tal kristallklart ljud utan brus eller svängningar. För den som har en HD-radioenhet innebär det också att fler kanaler och datatjänster kan tas emot. Tjänster som till exempel låttitel/artist och till och med väderlekstjänster kan tas emot på radioenhetens display.

Volvo väljer nu att utrusta nästan alla sina modeller på amerikanska marknaden från och med hösten 2008, alltså de bilar som klassas som årsmodell 2009. De bilar som får HD-radio är S40 T5, V50 T5, C30, C70, S80, V70, XC70 and XC90. Basmodellerna av S40 och V50 får inte tillgång till den nya tekniken.

– Vi tror att Volvo kommer att ha den största flottan av bilar i världen som är standardutrustade med HD-radio. Våra förare förväntar sig högsta kvalitet sett till alla aspekter i sina bilar, säger Dirk Bott, verkställande direktör för Brand, Business & Product vid Volvo Cars i Nordamerika.

När tekniken kommer till de svensksålda Volvo-modellerna är okänt. Först måste tekniken bli utbredd innan vi kan ratta in de digitala kanalerna i bilen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!