060920_ford_gt

Hej då Ford GT!

Idag rullar det 4 038:e exemplaret av Ford GT av rullbandet. Därmed slutar en epok för Ford för det blir också den sista.

Det är tyvärr så att GT:n inte lönar sig och Ford som är i besparingstider lägger nu ner projektet helt. Det var tidigare sagt att det skulle bli ett begränsat antal av sportbilen men Ford hade räknat med cirka 500 till när tillverkningen startades.

Ford GT hette från början GT40 när den var ett koncept som blev mycket omtyckt när den åkte runt på världens bilsalonger. Med sin 5,4-liters V8 på 550 hästar blev den så omtyckt att Ford helt enkelt inte kunde låta bli att tillverka den.

Efter en tvist om namnet GT40, som förlorades, fick den helt enkelt heta GT. Siktet ställdes in på 4 500 fordon och det började bra, sedan har det gått klart sämre. Men nu lägger Ford ner det mesta i USA och då försvinner även fabriken i Wixon där Ford GT byggs och med det går en ikon ur tiden.

Konceptversionen GT40

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!