Hela Stockholms innerstad kan bli dubbdäcksfri

Det omdiskuterade dubbdäcksförbudet på Hornsgatan i Stockholm gav inte tillräckligt resultat. Därför kan förbudet komma att utvidgas. Trafikborgarrådet flaggar för att hela innerstaden kan beläggas med dubbdäcksförbud.

 Trots att sommaren snart är här har debatten om dubbdäcksförbud inte lagt sig. I vintras rasade diskussionen om det nyinförda förbudet på Hornsgatan och nu är det tal om att Göteborg också kan få ett förbud och att det i Stockholm kan komma att utvidgas till att omfatta hela innerstaden. Transportstyrelsen föreslår att kommunerna ges möjlighet att besluta om miljözoner och enligt trafikborgarrådet Ulla Hamilton kan hela Stockholms innerstad bli dubbdäcksfri.

– I princip är området från Norrtull till Södertull med i miljözonen, säger trafikborgarrådet Ulla Hamilton (m) till ABC.

Anledningen till en utvidgning av förbudet är att dubbstoppet på Hornsgatan i vintras inte gav tillräckligt resultat. Resultatet är fortfarande svårtytt, inledningsvis minskade trafiken på Hornsgatan med 25 procent och stabiliserades sedan på 20 procent. Men samtidigt ökade trafiken på intilliggande gator. Innan dubbfria zoner kan införas måste regeringen besluta om en ändring av trafikförordningen. Det är oklart när det kan bli av men Ulla Hamilton tror att det kommer med tiden.

– Förr eller senare så tror jag att vi har en situation där det inte kommer att vara möjligt att använda dubbdäck i Stockholm, säger hon till ABC.

Motormännen ställer sig starkt kritiska till Ulla Hamiltons uttalande. Eftersom förbudet inte har lett till en tillräcklig sänkning av partikelhalterna anser Motormännen att man måste hitta på nya lösningar för att få renare luft i innerstaden.

– Ett dubbdäcksförbud i Stockholm är ett dråpslag för länets invånare som måste använda bil för att ta sig till jobbet. Att inte kunna köra med dubbdäck i klimat där snö och is är vardag under vinterhalvåret kan vara direkt trafikfarligt, säger Maria Spetz,   vd på Motormännen

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!