100330-hennessey-venom

Hennessey Venom GT – giftiga 1 200 hk till 1 071 kilo bil

Hennessey har följt Carroll Shelbys lyckade recept och stoppat amerikanska muskler i en brittisk sportbil. Resultatet blir en Venom GT som väger drygt 1 000 kilo och levererar upp till 1 200 hästkrafter.

Det har sedan länge varit känt att Hennesey Performance Engineering har ett alldeles extremt projekt baserat på Lotus Elise på gång. Ingen har vetat riktigt hur extremt det skulle bli. Nu vet vi. Hennessey har släppt de första bilderna och lite information om sin kommande supersportbil Venom GT.

Hennesseys recept känns igen. Tag en liten och lätt brittisk sportbil och stoppa ned det största jänkejärnet du kan hitta. I Hennesseys fall innebär detta att sportbilen är en Lotus Elise och att motorn är en LS9 V8 på 6,2 liter, samma motor som sitter i Corvette ZR1. Hennessey har dock skruvat upp effekten till 725 hästkrafter. Den som känner sig modig kan få motorn i 1 000- eller 1 200-hästarsutförande. Hennessey har inte släppt några prestandauppgifter men vi kan ju ana vad den här motorn kan göra med en bil som kvalar in i flugviktsklassen med sina 1 071 kilo. Den extremlåga vikten är resultatet av att Hennessey har bytt ut Elise-karossen mot en kolfiberdito. Dessutom är de vanliga lättmetallfälgarna utbytta mot kolfiberfälgar. Keramiska bromsar från Brembo ska erbjuda tillräcklig stoppkraft.

Alla dessa hästkrafter ska leta sig ut till bakhjulen via en sexväxlad låda från Ricardo. Det låter som en svår konst att hitta fäste åt bakhjulen men Hennessey tror att det ska gå med hjälp av ett inställbart antisladdsystem och en aktiv bakspoiler som ska generera mycket marktryck. Fjädringen kan dessutom ställas in i olika höjdlägen för att passa olika körförhållanden.

Hennessey Venom GT kommer förmodligen att bli lika sällsynt som snabb. Endast tio exemplar per år ska byggas och Hennessey säger sig redan ha beställningar på fyra bilar. Corvette-motorn ska färdigställas enligt Hennesseys önskemål i deras lokaler i Texas och därefter flygas till Silverston i England där bilen sätts ihop och testas. Den som köper en Venom GT får en förmodligen välbehövd förarkurs på köpet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!