Historien om BMW Z8

My name is Z8… BMW Z8. Historien om bilmodellen som var så mycket mer än bara James Bonds tjänstefordon.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

BMW 507 var en av 1950-talets vackraste bilar men en affärsmässig flopp. 45 år senare gjorde BMW ett nytt försök. Inte bara japanska bilnördar, utan hela världen baxnade när BMW drog täcket av den nya konceptbilen Z07 i Tokyo 1997. Nästan alla tänkte på 507. Från den låga fronten och de böljande framskärmarna till den smäckra bakdelen påminde Z07 om 507.

De ansvariga för designen hette Chris Bangle och Henrik Fisker (den förre blev BMW:s mest omdiskuterade designer genom tiderna, den senare startade eget bilmärke i sitt eget namn) och alla tycktes överens om att de hade skapat ett mästerverk. Trots översvallande omdömen var det långt ifrån självklart att BMW, som alltid ansetts vara framåtblickande i sin design, skulle bygga en bil med så tydliga retroinfluenser. Efter att Z07-konceptet visats upp en andra gång i Detroit ett år senare fanns inga tvivel längre – bilen skulle byggas.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!