Historien om Volkswagen Golf I

Man kan verkligen prata om en "hole in one". Modellen Golf ersatte den så kallade Folkabubblan och namngav ett helt segment av bilar.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Många hade hoppats på en ny Folkvagn. De fick något mycket bättre, men inte lika folkligt. Bilen som presenterades sommaren 1974 kom från samma sammansättningslina där man tidigare monterat Folkvagnen, Typ 1 och även om den nya bilen var tänkt att ersätta Folkvagnen fortsatte denna att säljas parallellt med den nya ett antal år.

Blizzard var det ursprungliga namnet, men det var redan upptaget. Man jagade vidare efter ett lämpligt namn på den nya modellen och fann att Sturm var ledigt men bestämde sig senare för det något snällare Golf – ett namn som inte bara följde samma spår som Passat och Scirocco utan även gick i samma sporttema som de kommande modellerna Polo och Derby.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!