090703-naturgas-skatt

Höjd skatt på fordonsgas – bensinpriset sjunker trots sommar

Regeringen har i en ännu inte offentliggjord promemoria flaggat för att de vill höja skatten på fossil naturgas från 2011 och fyra år framöver. Detta då naturgasen, till skillnad från biogasen, har en negativ miljöpåverkan. Kritiker sågar nu förslaget.

För att underlätta utbredningen av fossil naturgas som drivmedel har den haft skattelättnader, något som fossil naturgas för uppvärmning inte haft. Koldioxidskatten för naturgas vid uppvärmning har i stället varit lika hög som övriga koldioxidskatter.

Då den fossila naturgasen inte ger de miljövinster som exempelvis biogas så vill den svenska regeringen att naturgasens koldioxidskatt ska höjas i tre steg under en femårsperiod så att den hamnar i fas med övriga koldioxidskatter. I dag är skatten på naturgas 60 procent av den vanliga skatten, men redan 2011 är tanken att den ska höjas till 70 procent, därefter till 80 procent 2013 och till sist 100 procent 2015.

Men regeringens förslag möts av kritik och Svenska gasföreningen samt Eon Gas, den största gasleverantörern i Sverige, menar att den fossila naturgasen fortfarande behövs som ett komplement till biogasen för att den pågående ökningen av gasdrivna fordon ska kunna fortsätta. De menar att en höjning av koldioxidskatten för naturgasen hämmar tillväxten av gasfordon på de svenska vägarna.

– Det är ett allvarligt hot mot biogas och fordonsgas i Sverige. Samtidigt som regeringen talar om att miljöanpassa vägtrafiken och hjälpa fordonsgasen att bli ett alternativ till bensin och diesel, läggs ett förslag som går stick i stäv med denna ambition. Jag kan inte tro att regeringens avsikt är att försämra förutsättningarna för alternativen på den svenska drivmedelsmarknaden. Därför måste regeringen skjuta upp skattebeslut tills de gjort en riktig analys av konsekvenserna, säger Hans Kreisel som är vd för Eon Gas till SVT Rapport.

Kritiken avvisas dock.

– De får sälja fossilgas om de vill, men de kan inte räkna med någon skattebefrielse för det. Påverkar man miljön negativt så får man betala för det. Det handlar om en mycket långsam infasning. Dessutom är naturgasen befriad från energiskatt. Biogasen har fortfarande en skattebefrielse och har därmed en väldig konkurrensfördel, säger Ingemar Hansson, statssekreterare på finansdepartementet, till TT.

Bensin och diesel billigare trots semestertider

I går sänkte de ledande bensinbolagen sina riktpriser för både bensin och diesel med tio öre. En liter 95-oktanig bensin kostar därmed 12,59 kronor per liter medan en liter diesel kostar 11,79 kronor.

För två veckor sedan skrev vi om bensinpriset som höjdes lagom till semestrarna och de flesta av oss gissade nog då att priset skulle trissas upp ännu mer. Visserligen ökade det kort därefter till 13,29 kronor per liter, men därefter har det sjunkit och ligger alltså 80 öre under priset som gällde för drygt fjorton dagar sedan.

Vid den här tiden förra året låg bensinpriset på 14,09 kronor per liter, en skillnad på hela 1,50 kronor mot i dag.

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!