090904-honda-accord-cross Foto: Honda / Wieck / © 2009 American Honda Motor Co.,

Honda Accord Crosstour följer i BMW:s fotspår

Nu gör ännu en halvsportig crossover entré på marknaden. De gränsöverskridande bilarba blir allt fler och senast i raden av coupéformade högbyggen är Honda Accord Crosstour. Ska vi vara glad att den inte kommer hit?

BMW X6 blev allt annat än hyllad när den chockade världen för snart två år sedan. Vad man än tycker om formerna och konceptet med en stor och högbyggd bil med mindre inneutrymmen än tidigare så verkar det som att biltypen är här för att stanna. X6 sålde till en början bättre än väntat och konkurrenterna har så sakteliga tagit upp kampen med bayrarna. Tidigare i somras premiärvisades Acura ZDX – ett X6-liknande högbygge som börjar säljas i USA i höst. Nu tar japanerna upp konkurrensen med en annan av BMW:s crossovermodeller. Hondas USA-storsäljare Accord har gått till gymmet och biffat till sig ordentligt för att ge sig i kast med BMW 5-serie GT.

Honda vill absolut inte kalla nya Accord Crosstour för en suv, men de vill ännu mindre säga att det är en stor kombi. Nej, Honda Accord Crosstour är minsann en tvättäkta CAV (Crossover Utility Vehicle), det vill säga något mitt emellan. Vanliga människor kommer dock med all sannolikhet att säga att bilen är en crossover när den börjar säljas uteslutande i USA senare i år. Och nog handlar det om en crossover alltid, under skalet finns vanliga Accord Sedan, men med högre sittposition och något högre markfrigång ska suvkänslan ändå infinna sig. För att det inte ska råda någon tvekan om att det är en större och mer terränganpassad bil som kommer farandes har japanerna slängt på en stor och skräckinjagande front. Den sluttande taklinjen ska däremot signalera att det inte är en traditionell, bränsleslukande suv.

Honda säger att bilen ska ha ”allväderspotential”, fyrhjulsdrift med andra ord. Mer än så vill Honda inte avslöja om Accord Crosstour för närvarande. Uppgifter om motorer med mera kommer när bilen lanseras under hösten. Honda har i dagsläget inga planer på att sälja Accord Crosstourer utanför USA:s gränser. Är det något vi ska sörja eller tacka för?

Missa inte att läsa några av inläggen på Hondas egen Facebook-sida där omdömena är allt annat än positiva. Honda-vännerna har tagit fram den stora motorsågen i bedömningen av Accord Crosstour.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!