100211-honda återkallar Foto: Honda / Wieck

Honda återkallar också bilar

Det är inte bara Toyota som dras med massåterkallningar. Nu väljer Honda att återkalla hundratusentals bilar vars krockkuddar kan vara livsfarliga. Nästan en miljon bilar påverkas i hela världen.

 De japanska jättarna har det svettigt. Förutom Toyotas uppmärksammade mångmiljonåterkallningar ser sig nu Honda tvingade att återkalla bilar vars krockkuddar kan vara livsfarliga. Problemet har uppmärksammats tidigare och Honda återkallade redan 2008 närmare 400 000 bilar. Nu väljer de att lägga till fler modeller på listan över bilar som måste återkallas och globalt sett handlar det om cirka 950 000 bilar.

De flesta av de berörda bilarna finns i Nordamerika, i Europa återkallas inga bilar eftersom de inte har samma konstruktion. Det aktuella felet finns i krockkuddens utlösningsmekanism som kan ladda upp ett för högt tryck och riskera att inte bara skjuta ut krockkudden utan även plast- och metalldelar. Honda känner till tolv incidenter på grund av felet, varav en slutade med dödlig utgång.

Honda säger att de väljer att göra denna nya återkallning helt frivilligt, utan påtryckningar från någon trafiksäkerhetsmyndighet. Återkallningar är ett extra känsligt ämne just nu i kölvattnet av Toyota rekordstora problem. Toyotas återkallning är den största någonsin men de har fått kritik för att reagera för sent på klagomål.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!