100806-honda-usa-japan Foto: Honda / Wieck / © 2009 American Honda Motor Co.,

Honda bygger fler bilar i USA än Japan

Under perioden april-juni nådde Honda en historisk milstolpe. För första gången byggde Honda fler bilar i USA än hemma i Japan under ett helt kvartal.

 Honda är och har alltid varit en japansk biltillverkare men på senare år har japanerna blivit allt mer amerikanska. Honda är ett stort märke i USA och under årets andra kvartal byggde Honda faktiskt fler bilar i USA än på hemmaplan.

Det är första gången i företagets historia som USA-tillverkningen har överstigit den inhemska produktionen. Under perioden april-juni tillverkades 236 819 bilar i USA. De japanska fabrikerna låg dock inte långt efter med 236 559 byggda bilar. Om man däremot räknar samman hela Nordamerika hamnar siffran på 322 260 bilar och den amerikanska övervikten blir än tydligare. Trots det ligger den amerikanska Honda-tillverkningen efter den japanska med 11 000 bilar sett till hela året så här långt. Av alla Honda-bilar som säljs i USA är hela 90 procent tillverkade i USA.

Analytikern Jesse Toprak säger till Detroit News att det hela kan förklaras med att tillväxten är större i USA. Den japanska bilmarknaden är på tillbakagång medan den amerikanska redan har varit nere på botten och vänt.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr