Foto: Glenn Lindberg

Honda CR-V:s fyrhjulsdrift ur funktion – igen

Teknikens Värld testar fyrhjulsdriften hos Sveriges 20 mest sålda suvar. Honda CR-V visar än en gång att deras AWD-system inte alls håller vad det lovar.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

This article is also available in English

Hos en fyrhjulsdriven högbyggd suv är framkomlighet A och O. Det ingår ofta som ett av huvudskälen till att köpa en suv. I nya numret av Teknikens Världs (nummer 23/2014) testar vi de 20 mest populära 4x4-suvarna i mellanklassen. Ett gediget arbete som pågår under ett par veckors tid. Vi mäter, väger och kör bilarna under liknande förhållanden för att reda ut vilken suv som är den bästa. Vid höjdpunkten, själva testresan som pågår under några intensiva dagar, består testlaget denna gång av totalt 24 personer som utför sitt gemensamma analysarbete. Repeterbarhet är en förutsättning för att kunna jämföra resultat. Granskande och rättvisa testmetoder är en ständigt pågående process för oss. Att finna testmetoder som ”klär av” en bils specifika egenskaper är viktigt för oss och högst relevant för testlaget som utför dryga hundra unika biltester per år. Lägg därtill minst dubbelt så många bilar som passerar förbi i diverse prov- och duellkörningar.

För att mäta framkomligheten och därmed bedöma fyrhjulsdriften simulerar vi scenariot där extremhalka uppkommer – så kallad ”svartis” – under fram- respektive bakaxel, par- eller korsvis dessa, med hjälp av lågfriktionsrullar. Metallramar med kullagerupphängda stålrullar ger samma effekt som den mest förhatliga svartis. Testmetoden efterliknar verkligheten väl samtidigt som det ger testlaget möjligheten att vara oberoende av yttre omständigheter som väder och vind. Vår testmetod med lågfriktionsrullarna har faktiskt (liksom vårt älgtest) anammats av vissa biltillverkare (bland andra Subaru, reds anm). Metoden är mycket verklighetstrogen och vid testet förra året godtog Honda den.

 Vårt stora SUV-test där Honda CR-V visar upp undermålig fyrhjulsdrift hittar du i nya numret, ute i butik nu eller beställ online.

Alla de 20 testade suvarna kördes i samma slänt, på samma testrullar, under samma väderförhållanden. Till och med testförare Börjesson var den samme. Alla testbilar förutom Honda CR-V 2,2 i-DTEC fixar första delmomentet där framhjulen står på ”svartishalka”. I stället för att på rätt sätt fördela kraften bakåt till hjulparet med grepp fortsätter framhjulen på Honda CR-V spinna fritt utan att bilen rullar framåt överhuvudtaget. Fyrhjulsdrivningssystemet verkar enligt testlaget ”hamna i koma”, bakhjulen står helt stilla utan tillstymmelse till kraftrörelse i rätt riktning. Efter 15-20 sekunder glider CR-V i stället av lågfriktionsrullarna. I verkligheten i värsta fall ner i diket för att sedan bli ordentligt fast. Då kanske bärgningsassistans är enda hjälpen ut ur situationen.

Bilens registreringsbevis. Klicka för större.

För att kontrollera beteendet ytterligare gör vi om testet ännu en gång i vårt redaktionsgarage. Som referensbil väljs Ford Kuga 2,0 TDCI AWD. Återigen blir Honda CR-V kvar stillastående ända tills den glider av rullarna snett bakåt. Ford Kuga reagerar som en vettigt konstruerad fyrhjulsdriven bil ska göra – fördelar kraften ögonblickligen till de hjul som har fäste och bilen fortsätter sin färd framåt/uppåt.

Teknikens Världs testlag har länge haft Honda CR-V som testvinnare och favorit, men när senaste modellen lanserades för knappt två år sedan märkte vi raskt att det var fel på AWD-drivlinan. När Honda-framhjulen hamnade på halt underlag överfördes ingen kraft till bakaxeln. Honda Sverige var snabba på att lyssna av och med att åtgärda. Den officiella förklaringen till den ovanliga segheten i systemet var att Hondas tekniker premierade låg bränsleförbrukning och att kopplingarna lätt brändes vid alltför mycket kraftpådrag. Alla sålda bilar i Sverige uppdaterades enligt den svenska generalimportören med ny mjukvara som tillät snabbare/hårdare ingrepp i kraftfördelningen till bakaxeln, nu helt utan risk för överhettning. När vi testade CR-V på nytt (läs Teknikens Värld nummer 9/2013) var reaktionerna hos fyrhjulsdrivningssystemet blixtsnabba och vi trodde därmed att Honda löst problemet på rätt sätt.

Att Teknikens Värld nu upptäcker liknande felaktigheter under exakt samma testförfarande hos Hondas AWD-system utan att åtgärder anses nödvändiga är inget annat än högst graverande. Och reklamord som ”bäst säljande suv” håller helt enkelt inte. Kör inte de ansvariga hos Honda Sverige överhuvudtaget bil under de fyra vintermånaderna i avlånga landet Sverige?

Mitt tips är att om du ändå är sugen på den i övrigt smarta Honda CR-V att inte kryssa för tillvalet fyrhjulsdrivning. Det är nämligen som att kasta pengarna i sjön.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!