100317-honda cr-z sverige

Honda CR-Z till Sverige i juni – 254 900 kronor

Sporthybriden Honda CR-Z såg vi som koncept för första gången i Tokyo för drygt två år sedan. I Detroit och i Genève nyligen fick vi se den färdiga bilen och nu – äntligen – har vi fått reda på att den kommer till Sverige i juni. Och prislappen, ja den är också offentlig i dag.

Honda CR-Z har redan haft säljpremiär i hemlandet Japan och där går den åt som smör i solsken. Sedan den 25 februari har redan 7 000 beställningar lagts på bilen. Det är mer än hälften av den planerade årliga japanska produktionen på 12 000 bilar. Man kan alltså säga att Honda CR-Z har fått ett riktigt varmt välkomnande.

Hur det blir i Sverige återstår att se, men riktigt lika många bilar kan vi nog tippa att det inte säljs. Sverigepremiären för Honda CR-Z är förlagd till juni månad och för att bli ägare till ett exemplar gäller det att ha 254 900 kronor till hands.

Då får man den välutrustade GT-versionen av CR-Z som bland annat innefattar dimljus, instegsbelysning, multidisplay, automatisk klimatanläggning, farthållare, regnsensor, multiratt, bluetooth och 16-tums aluminiumfälgar skodda med 195/55-däck.

CR-Z är alltså en ny sportig coupé från Honda, men det mest spännande är drivlinan som består av en VTEC-bensinmotor på 1,5 liter som är ihopparad med en elmotor. Tillsammans ger den totalt 124 hästkrafter och 174 newtonmeter. Transmissionen består av en sexväxlad låda. CR-Z har ett så kallat 3-Mode Drive System som tillåter föraren anpassa bilens uppförande enligt tre olika förval – Sport, Normal och Eco. Olika parametrar, exempelvis gasresponsen, påverkas av valt körprogram.

Trots sitt sportiga utseende är CR-Z inte någon raket – 0-100 km/h går på 9,7 sekunder. Bränsleförbrukningen vid blandad körning ligger på 0,5 liter per mil, alltså sex centiliter mer än vad hybridbrorsan Insight mäktar med. Koldioxidutsläppet ligger på 117 gram per kilometer.

– CR-Z känns helt rätt i tiden med sin sportiga design och egenskaper i kombination med en miljövänlig hybridteknik. För Honda-entusiasten tror vi att CR-Z uppfattas som en fräck bil med en retrolook som väcker minnen från vår egen CR-X, men med en tydlig miljöprofil som extra bonus, säger Maria Johansson, PR-ansvarig för Honda Sverige.

Honda är på stark hybridoffensiv. När CR-Z lanseras i Sverige i juni har den japanska tillverkaren tre hybrider på programmet – CR-Z, Insight och Civic Hybrid. Om knappt ett år växer trion till en kvartett då spännande Honda Jazz Hybrid kommer.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!