081121-honda-fc-sport

Honda FC Sport – en vätgasdriven sportbil för framtiden

FCX Clarity möter NSX. Så skulle man enkelt kunna beskriva Hondas nya koncept. FC Sport är Hondas vision av en framtida sportbil som drivs av vätgas och har plats för tre.

Bilsalongen i Los Angeles bjuder på mycket, inte helt oväntat en hel del miljövänliga nyheter. En av dessa är Honda FC Sport. Bilen ser ut att kunna vara Star Wars-Stormtroopernas tjänstebil, men är i själva verket en vanlig konceptbil från Honda. Den dök upp något oväntat på Los Angeles-salongen och drivs, till skillnad från många andra futuristiska miljökoncept, av teknik som redan finns i produktion.

Enligt Honda är syftet med bilen att visa att det går att kombinera miljövänlig teknik med en sportig körupplevelse. Varför känns det som att man har hört det förr? Som synes är FC Sport en låg skapelse med extremt låg tyngdpunkt. I stort sett allt som väger något har lagts i golvet. Bränslecellsstacken sitter nedklämd mellan baksätena, batteripaketet ligger monterat i golvet i mitten av bilen och elmotorn vilar strax framför bakaxeln. De två bränsletankarna sitter däremot inte så lågt ner. Betraktar man bilen ovanifrån syns de två tankarna genom en glaslucka. Bränslecellstekniken har hämtats rakt av från FCX Clarity, som nyligen blev den första bränslecellsbilen att sättas i seriemässig produktion. Man skulle kunna tolka detta som att Honda har en bränslecellsdriven sportbil på gång som ska komplettera sedanmodellen FCX Clarity.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!