090109-insight-fakta Foto: (C) Paul Harmer Photography Ltd

Honda Insight avslöjad igen

Tack vare Hondas officiella magasin i Belgien behöver vi inte vänta på de tekniska specifikationerna för nya Insight. Redan nu får vi veta hur Insight fungerar, hur mycket den drar och hur mycket den släpper ut.

Konkurrensen mellan Honda Insight och Toyota Prius är uppenbar. De kommer från samma ö, de vänder sig till samma kundgrupp, de begår premiär på samma bilsalong och till råga på allt är de mycket lika varandra till det yttre. När Honda nu har läckt ut de flesta detaljerna om sin nya Insight vet vi precis hur hård fajten med nya Prius blir.

Det mest intressanta i sammanhanget är bensinförbrukningen. Enligt Hondas belgiska tidning kommer förbrukningen att uppgå till 0,44 liter per mil i EU-cykeln. Koldioxidutsläppen är föredömligt låga 101 gram per kilometer. Insight får därmed anses snål, men ändå inte riktigt lika snål som nuvarande Prius som vill ha 0,43 l/mil och släpper ut 104 gram per kilometer. Vi väntar därmed med spänning på förbrukningssiffrorna för nya generationen Prius. En sak är i alla fall säker – den lär bli snålare än dagens modell. Honda kan därför få se sig frånsprungna redan från start. Insight har däremot de förmodat låga priset som talar för den. Några nya uppgifter om priset avslöjas dock inte i de belgiska bladen.

Vi får däremot veta att Insight ska använda samma hybridsystem som Civic Hybrid. Systemet som Honda kallar IMA kombinerar en fyrcylindrig 1,3-liters bensinmotor med en elmotor. Den bensindrivna motorn ger 88 hästkrafter och 123 Nm medan den eldrivna bidrar med 13.6 hästkrafter och 103 Nm i vridmoment. Hybridsystemet kopplas till den sedan tidigare kända steglösa CVT-lådan.

Faktabladet visar att Insight blir något mindre än nuvarande Prius. Nya Insight mäter 4 395 mm på längden, 1 695 mm på bredden och 1 425 mm på höjden. Prius är någon centimeter större på alla ledder. Vi européer kommer att kunna välja mellan två olika versioner av Insight – Comfort och Elegance. I Comfort-utförande ingår bland annat antisladdsystem, 15-tums hjul och CD-stereo. I Elegance-utförandet tillkommer Bluetooth-anslutning, parkeringsvarnare, farthållare, dimljus, eluppvärmda säten fram och regnsensor.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!