081204-honda-insight

Honda Insight – första produktionsbilden

Hybridernas krig är på väg att bryta ut. Under kommande vår lanserar Honda och Toyota sina nya hybridbilar Insight och Prius. Nu spänner Honda musklerna och visar den första bilden på en produktionsfärdig Insight.

Någon gång under våren nästa år bryter hybridernas krig ut. Vi har fått se några få bilder på nästa generation Toyota Prius – nuvarande herre på hybridtäppan – som lanseras under första hälften av nästa år. Från Honda kommer dock en stark utmanare – nya Honda Insight, en hybridbil som enligt Honda själva ska bli världens billigaste i sitt slag. På Parissalongen i oktober fick vi se nya Insight som koncept, men nu är det äntligen dags för den produktionsfärdiga bilen att kliva fram i ljuset.

Honda har hittills bara släppt en bild på den färdiga bilen, men denna visar med all tydlighet att Insight är näst intill identisk med sin konceptföregångare. Ni som inte gillade konceptets något återhållsamma design blir kanske besvikna, men ni som uppskattade de raka och stilrena formerna kan glädjas. Ändringarna består i stort sett endast av en något mindre aggressiv frontspoiler, nya strålkastare fram och bak samt en aningen mer jordnära grill. Ni som tycker er känna igen formerna – jo, den är väldigt lik Prius. Honda hävdar dock att formerna är resultat av vindtunneltester och att man inte alls har sneglat på sina japanska konkurrenter.

Under det färdiga skalet hittar vi som väntat en uppdaterad version av Hondas hybridsystem IMA, som redan tjänstgör i Civic Hybrid. En elmotor jobbar tillsammans med en liten 1,4-liters i-VTEC bensinmotor. Kraften från de två skickas via en CVT-låda. Insight kommer inte att kunna köras enbart på eldrift, precis som i nuvarande Prius hoppar bensinmotorn igång när det behövs. Honda har lagt ned mycket energi på att krympa och förenkla systemet, vilket ska ha gjort att kostnaderna har sänkts betydligt.

Enligt Honda ska Insight, när den börjar säljas under våren 2009, vara världens billigaste hybridbil. Det finns inget spikat pris, men Honda-chefer har antytt att priset hamnar någonstans mellan 150 000 och 160 000 kronor. Det vill säga betydligt mindre än nuvarande Prius som går loss på minst 250 000 kronor.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!