101121-honda-jazz-ev

Honda Jazz blir elbil

Hondas smarta småbil Jazz blir allt mer elektrifierad. Tidigare i höstas visades den som hybrid och nu har Jazz tagit nästa steg och blivit helt eldriven. Säljstart 2012.

Honda har sina renodlade hybridbilar Insight och CR-Z men det verkar ändå som att den lilla praktiska småbilen Jazz mest miljöprofilerade Hondan under de närmaste åren. På Parissalongen i oktober visades Jazz i hybridutförande och nu har Honda gått vidare och gjort Jazzen helt eldriven. Elversionen kommer inte att fastna i konceptstadiet, redan 2012 ska Jazz EV produceras för fullt och säljas i USA och Japan.

Grundstommen för bilen är självklart Jazz men tekniken är delvis hämtad från vätgasbilen Honda FCX Clarity. Motorn har anpassats för Jazz och ska i detta utförande kunna driva bilen i hastigheter upp till 145 km/h. Litiumjonbatterierna ska ge en räckvidd på cirka 16 mil och kan laddas fulla på sex timmar via ett 240-voltsuttag. Jazz EV lånar inte bara teknik från FCX Clarity, från CR-Z har den hämtat de tre inställningslägena Econ, Normal och Sport som kan optimera drivlinan för maximal räckvidd eller prestanda. När Econ-läget väljs blir räckvidden maximal medan Sport-läget uppges göra Jazz EV lika kvick som en likvärdig bil med en vanlig 2,0-litersmotor. Utseendemässigt är Jazz EV lika svår att skilja från vanliga Jazz som Jazz Hybrid. Den eldrivna versionen har begåvats med nya LED-strålkastare, en ny front med mer krom och en mer aerodynamisk spoiler samt bakljus med LED-teknik och klarglas.

Läs mer

Test och provkörningar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!