100810-honda-jazz-hybrid

Honda Jazz blir lågprishybrid

På höstens bilsalong i Paris kommer Honda att premiärvisa Golfklassaren Jazz i hybridform. Jazz får låna hybridsystemet från den större Insight och den väntas bli ett billigt alternativ till de dyrare hybriderna.

 Hybridgiganterna Honda Insight och Toyota Prius må vara snåla och högteknologiska men billiga är de inte, åtminstone inte i jämförelse med andra bilar i samma storleksklass med vanliga drivlinor. Nu är dock Honda på gång med ett lågprisalternativ baserat på Golfklassaren Jazz som kommer att premiärvisas på bilsalongen i Paris i oktober.

Jazz Hybrid börjar säljas tidigt nästa år och hemma i Japan, där den kallas Fit, ska hybridversionen bli den billigaste hybriden på marknaden. Honda har ännu inte presenterat några uppgifter om Jazz Hybrid men enligt brittiska Auto Express ska drivlinan hämtas rakt över från storebror Insight. Det betyder att de vanliga Jazz-motorerna på 1,2 och 1,4 liter byts mot en 1,3-litersbensinare understödd av en elmotor på 14 hästkrafter. Medan Insight klarar sig med en blandad förbrukning på 0,46 l/mil uppges Jazz Hybrid krypa ned mot 0,4 l/mil och ett koldioxidutsläpp på 95 g/km. Det är inte mycket snålare, men ändå en förbättring jämfört med Jazz med 1,2-litersmotorn som drar 0,53 l/mil.

Utöver hybridsystemet ska Jazz Hybrid även dra nytta av ett nytt, aerodynamiskt kjolpaket, bromskraftåtervinning och start/stopp-system. Jazz Hybrid lär också fortsätta på samma spår som nya sporthybriden CR-Z, det vill säga ersätta automatlådan med en sexväxlad manuell som standard. Priset hamnar omkring 170 000-180 000 kronor.

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!