090714-honda-hybrider

Honda lanserar sporthybrid nästa år

Nästa år breddar Honda sitt utbud av hybridbilar med två nya modeller. Enligt Hondas nye vd Takanobu Ito handlar det om en hybridversion av Jazz och den hett efterlängtade sporthybriden CR-Z.

 Nu skruvar Honda upp tempot i hybridkapplöpningen. Hondas nytillträdde vd Takanobu Ito låter meddela att man kommer att lansera två nya hybridmodeller nästa år. Takanobu Ito fortsätter därmed på samma spår som lades av hans föregångare Takeo Fukui, mannen som lade ned utvecklingen av NSX och S2000 till förmån för hybridutvecklingen. Nästa års hybridtillskott blir en hybridversion av Fit (Jazz) och sportbilen CR-Z, som vi hittills bara sett som koncept.

Båda bilarna ska drivas av Hondas hybridsystem IMA (Integrated Motor Assist). Fit väntas få nästan exakt samma konfiguration som Insight, medan CR-Z kombinerar elmotorn med en lite starkare bensinmotor. 1,3-litersmotorn i Insight byts förmodligen ut mot en 1,8-litersbensinare på 140 hästkrafter, eller rentav en ännu större 2,5-litersmotor. CR-Z har varit en omtalad konceptbil ända sedan den visades på Tokyosalongen 2007, då den av många ansågs vara en framtida tolkning av CR-X. När den produktionsklara bilen visas i februari nästa år kan vi se fram emot former som till stor del ska likna de på konceptet. Bilen utvecklas här i Europa, som väntas bli huvudmarknaden, även om den till att börja med ska lanseras hemma i Japan. När de nya hybridmodellerna kommer till Europa är inte känt.

Honda meddelar också att de arbetar på ett nytt hybridsystem avsett för mellanstora och stora bilar. Det nya systemet ska använda två elmotorer, i stället för en, och utvecklas i stället för en ny generation snåla dieselmotorer. Enligt Takanobu Ito har nästan alla ingenjörer som tidigare verkade inom Hondas F1-stall gått över till arbetet med hybridbilar. Honda har satt som mål att alla modeller ska kunna fås med hybriddrift senast om 20 år.

Honda är dock inte ensamma om att satsa på kombinationen av el och bensin. Värsta konkurrenten Toyota planerar att lansera fyra nya bensin/el-hybrider i Japan i början av 2010 varav tre kommer till Europa senare under året.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!