Honda slog världsrekord i bränslesnålhet

Nu har Honda tagit sig in i Guinness rekordbok efter att ha passerat 24 europeiska länder med en genomsnittlig förbrukning på 0,282 liter per mil.

I början av juni skrev vi om hur två medlemmar ur Hondas europeiska forsknings- och utvecklingsavdelning, Fergal McGrath och Julian Warren, påbörjade en resa genom Europa i en Civic 1,6 i-DTEC Tourer. Deras avsikt var att slå nytt rekord i bränslesnålhet på sin resa runt den europeiska kontinenten.

1 juni gick starten i Belgien och 24 europeiska länder, däribland Sverige, passerades. 25 juni var de tillbaka där de startade, efter att ha avverkat en sträcka som motsvarar avståndet mellan Storbritannien och Australien.

De båda förarna avverkade omkring 60 mils körning dagligen (7,5 timmar/dag) och kom i genomsnitt 150 mil per tank. Totalt uppgick bränslekostnaden till motsvarande 6 047 kronor, räknat på det brittiska genomsnittpriset för diesel.

När de väl hade nått målet var det dags för beräkning av förbrukningen. 0,38 liter per mil är den officiella förbrukningssiffran vid blandad körning enligt den europeiska körcykeln. De båda Honda-förarna kom ned i 0,282 liter per mil, drygt 25 procent lägre än den officiella förbrukningen. Det ska dock tilläggas att rekordkörningen skiljer sig markant från EU-körcykelns mönster, men rekordbilen var en helt standardutrustad Civic 1,6 i-DTEC med bland annat lufttryck i däcken enligt de rekommenderade specifikationerna i bilens manual.

Körmönstret Honda-förarna använde sig av var att planera färden, inte accelerera kraftig och undvika inbromsningar. De överskred aldrig hastighetsbegränsningarna. Vi får dock inte veta genomsnittlig hastighet under resan, inte heller exakt körtid. Men sträckan de avverkade var 1 349,8 mil. Men räknar vi på 7,5 timmars körning varje dag i 25 dagar så får vi en snitthastighet på 72 km/h.

Nu har Honda skrivit in sig i Guinness rekordbok med den officiella titeln ”Lägsta bränsleförbrukning – genom alla 24 sammanhängande EU-länder”. Med andra ord är det inte speciellt svårt att hamna i rekordboken om man hittar på något som ingen annan tidigare gjort. Det ska dock inte ta glansen från Honda snålkörning, 0,282 liter per mil är imponerande.

Nu återstår det att se om någon annan biltillverkare känner sig manad att anta utmaningen att genomföra samma typ av resa. Bland annat Volkswagen brukar ju vara sugna på att slå snålkörningsrekord.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!