100811-honda-civi-type-r

Honda stoppar Civic Type R i Europa

Utsläppskraven tar kål på Honda Civic Type R, bokstavligen. Honda kommer inte längre att sälja Civic Type R i Europa eftersom motorn inte klarar de nya utsläppskraven.

 Den som vill ha en ny Honda Civic Type R får skynda sig. Honda meddelar nu att prestandaversionen av Civic inte kommer att säljas på flera Europeiska marknader från och med årsskiftet 2010/2011, den högvarviga motorn är helt enkelt för skitig och Honda tycker inte att det är lönt att lägga ned energi på den.

Beslutet att stoppa försäljningen av Civic Type R beror helt och hållet på att de nya hårdare utsläppskraven Euro 5 träder i kraft i de flesta länder i Europa från och med årsskiftet. Euro 5-normen ställer högre kvar på utsläppen av kolmonoxid, icke-metankolväten, totalkolväten, kväveoxider och partiklar. För kväveoxider gäller en minskning med 25 procent jämfört med Euro 4-normen. Euro 5-normen trädde i kraft redan den 1 september 2009 i fråga om typgodkännanden men fört från den 1 januari 2011 i fråga om registrering och försäljning av nya fordon.

Många bilmodeller kommer att få nya motorer för att leva upp till Euro 5-kraven men eftersom Honda ändå kommer att lansera en ny generation Civic nästa år anses det inte vara värt besväret. I stället för en ny motor blir det alltså en helt ny bil. Nuvarande Civic Type R premiärvisades på Parissalongen 2006 och har sedan dess lockat med sin högvarviga V-TEC-motor på 201 hästkrafter. Civic Type R kommer att fortsätta säljas hemma i Japan och på andra marknader som inte tillämpar Euro 5-normen.

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!